Ruský raketový inžinier spáchal samovraždu.Profimedia.cz/
StoryEditor

Ruský raketový inžinier spáchal samovraždu. Raketa, ktorú sám zostrojil, zabila jeho babku

iDnes.cz30.01.2024., 11:00h

Vedec ruského koncernu Almaz-Antej Anton Gorobec, ktorý sa podieľal na vývoji jednej z rakiet použitých pri nedávnom ostreľovaní ukrajinského Charkova, spáchal samovraždu. Strela zasiahla dom jeho babičky. Útok z 23. januára si vyžiadal desať obetí. V liste, ktorý zanechal na rozlúčku, spytuje svoje svedomie a píše, že „už takto nemohol ďalej žiť“.

Lajkuj Brainee.sk na

„Pred niekoľkými dňami vletela raketa, na ktorej som sa podieľal, do Charkova, do domu, kde žila moja babička,“ napísal Gorobec, inžinier ruského obranného závodu Almaz-Antej, v liste na rozlúčku.

Podľa magazínu Newsweek ho citovalo množstvo ruských kanálov na Telegrame. Objavila sa na nich aj fotografia listu. Kremeľ sa k incidentu doteraz nevyjadril.

image

Fica na Ukrajine privítal letecký poplach. Predsedovi vlády nasľuboval presný opak toho, čo tvrdil na Slovensku

„Nemôžem s tým už žiť. To, čo sa deje, je hrôza a nočná mora,“ pokračuje Gorobec vo svojej spovedi. Na konci dodal, že sa „odmieta ďalej zúčastňovať ruskej invázie na Ukrajine“.

Najväčší útok na Charkov

Ruská štátna tlačová agentúra TASS o koncerne Almaz-Antej napísala, že je „najlepším výrobcom zbraní v krajine“. Podľa webu Military Today sa špecializuje na systémy protivzdušnej obrany, ako sú radary, zariadenia na sledovanie vzdušného priestoru, rakety vzduch-zem, navigačné zariadenia a automatizované systémy riadenia.

V utorok 23. januára Rusi zaútočili na niekoľko ukrajinských miest. O život prišli dve desiatky ľudí. V Charkove zabili ruské rakety podľa stredajšieho vyjadrenia šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova desať ľudí a sedem desiatok ďalších zranili. Podľa gubernátora išlo o jeden najväčších útokov na mesto od vypuknutia vojny 24. februára 2022.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. apríl 2024 02:02