26.09.2008, 00:00


Woch restaurant
Kde: Františkánske námestie 7, Bratislava
Viac informácií na: www.woch.sk
Šéfkuchár: Ľuboš Papánek

Kačacie hody
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
Kačka
kačka -- hmotnosť približne 3 kg
200 g červenej kapusty
cibuľa
soľ
korenie
cukor
červené víno
Žemľová knedľa:
200 g polohrubej múky
vajíčko
soľ
petržlenová vnať
opečené rožky
kypriaci prášok
olej

Ako postupovať:
Kačku umyjeme, nasolíme a dáme ju v pekáči do rozohriatej rúry upiecť do chrumkava. Pečieme približne 3 hodiny. Vytiahneme z rúry a rozdelíme na štvrťky.
Červenú kapustu umyjeme a nakrájame na rezance. Na oleji speníme cibuľu, pridáme nakrájanú kapustu a podusíme do polomäkka. Potom kapustu osolíme, podľa potreby okoreníme, pridáme trochu cukru a podlejeme ju červeným vínom. Podusíme do mäkka.
Žemľová knedľa:
Do misky dáme všetky ingrediencie -- múku, vajíčko, soľ, petržlenovú vňať, opečené rožky, kypriaci prášok a olej. Premiešame, vyformujeme do tvaru knedle a dáme variť. Keď knedle začnú plávať na povrchu, vyberieme ich a môžeme servírovať. Pečenú kačku môžeme podávať aj s lokšami.

Reštaurácia je známa svojimi prešporskými špecialitami a lahodnými vínami. Usporadúva tradičné kačacie hody v historických priestoroch s príjemnou atmosférou.




Reštaurácia Kamenný dvor
Kde: Chorvátska 86, Chorvátsky Grob
Viac informácií na: www.chorvatskygrob.sk
Šéfkuchár: Karol Janotik

Pečená hus z Chorvátskeho Grobu
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
hus
olej
med
majoránka
jablko
korenie
rasca

Ako postupovať:
Reštaurácia ponúka klasický i netradičný spôsob pečenia husi. Pri klasickom očistenú hus posolíme zvnútra i zvonka a asi 24 hodín necháme odležať. Hus potom jemne podlejeme vodou a pečieme do mäkka pri teplote 200 stupňov približne 3 -- 3,5 hodiny. Lahodnú chuť pečeného mäsa zvýrazní nakrájané jablko vložené počas pečenia do husi.
Pri netradičnom očistenú nasolenú hus potrieme pripravenou zmesou z oleja, medu, majoránky, korenia a rasce. Hus potrieme zvnútra a jemne aj z vonkajšej strany. Necháme v chlade 2 -- 3 hodiny odležať. Potom jemne podlejeme vodou a pečieme podobne do mäkka pri 200 stupňoch približne 3 -- 3,5 hodiny. Ako prílohu v oboch prípadoch môžeme servírovať klasické lokše a červenú kapustu dusenú na červenom víne a mede. Samozrejme, na požiadanie sa dá pripraviť aj iná príloha, napr. knedľa alebo chlieb.



Pivnica u Zlatej husi
Kde: Pezinská 2, Slovenský Grob
Viac informácií na: www.zlatahus.sk

Grobská pečená hus podľa pani Jajcayovej
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
domáca hus -- hmotnosť asi 7 až 7,5 kg)
soľ
mlieko
voda

Ako postupovať:
Vypitvanú hus nasolíme aspoň 12 hodín vopred. Pred pečením vložíme do hlineného pekáča, potrieme mliekom, podlejeme vodou a dáme piecť do elektrickej rúry. Pečieme pri teplote 250 stupňov Celzia asi 3/4 hodiny, otočíme a opäť pečieme asi 1/2 hodiny. Znížime teplotu a za častého otáčania hus dopekáme. Celkový čas pečenia je približne 3 hodiny.




Reštaurácia Albero
Kde: Bosákova 5, Bratislava
Viac informácií na: www.restaurantalbero.sk

Pekinské kačacie prsia á la Albero
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
kačacie prsia -- približne 1 kg
olej
soľ
Omáčka:
med
sójová omáčka
ľadový šalát

Ako postupovať:
Kačacie prsia umyjeme, nakrájame na rezance a podľa chuti posolíme. Položíme na gril a pomaly pečieme. Keď sú rezance z kačacích pŕs opečené, dáme ich podusiť do omáčky.
Omáčka:
Med zmiešame so sójovou omáčkou, pridáme trocha vody. Nalejeme na panvicu, pridáme opečené rezance z kačacích pŕs a dusíme do mäkka.
Na tanier poukladáme listy ľadového šalátu. Na ne naaranžujeme kačku, ktorú polejeme omáčkou a môžeme podávať.


Restaurant Trafená hus
Kde: Šafárikovo námestie 7, Bratislava
Viac informácií na: www.trafenahus.bestintown.sk
Šéfkuchár: Juraj Kotúč

Klasická pečená hus á la Trafená hus
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
hus -- hmotnosť približne 7 kg
soľ
voda

Ako postupovať:
Hus pred pečením dôkladne umyjeme, podľa potreby nasolíme a necháme približne pol hodiny odstáť. Potom hus vložíme do pekáča, podlejeme vodou, prikryjeme a pečieme cca 1 hodinu.
Po hodine pečenia hus odkryjeme a takto ju nechávame dopiecť do zlatista. Počas dopekania polievame výpekom. Podávame s tradičnými slovenskými lokšami a dusenou kapustou.



Francúzska reštaurácia, hotel Devín
Kde: Riečna 4, Bratislava
Viac informácií na: www.hoteldevin.sk
Šéfkuchár: Marián Maszay

Kačacie prsia s medovou omáčkou s badiánom a cesnakovým špenátom
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
4 ks kačacích pŕs -- približne 800 g
štipka soli
mleté čierne korenie
100 g včelieho medu
1 kg listového špenátu
strúčik cesnaku
maslo
Hnedá omáčka rôti:
kuracie krídla
hovädzie kosti
koreňová zelenina
cibuľa

Ako postupovať:
Omáčku si pripravíme z vývaru, na ktorý potrebujeme kuracie krídla, hovädzie kosti, koreňovú zeleninu a cibuľku. Všetko orestujeme a podlejeme kvalitným červeným vínom. Takto vzniknutý vývar rôti varíme 6 hodín.
Zahustíme ho maslom a badiánom a vzniká základná hnedá omáčka.
Upečené kačacie prsia podávame na sparenom špenáte ochutenom cesnakom, maslom a medom. Harmóniu chuti dotvára základná hnedá omáčka zredukovaná s badiánom. Jednoduché jedlo na prípravu, vyžaduje si málo času. Čas pečenia je 12 -- 15 min. pri 180 °C.
Táto špecialita je žiadaným jedlom Francúzskej reštaurácie hotela Devín, ktorá je navštevovaná kvôli svojim francúzskym špecialitám i atmosfére.


Čínska reštaurácia Shanghai
Kde: Prievozská 14/a, Bratislava
Viac informácií na: www.cinskarestauracia-shanghai.sk

Chrumkavá čínska kačka
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
kačica -- hmotnosť 3 kg
čínske koreniny
pravá čínska sójová omáčka
soľ

Ako postupovať:
Kačicu umyjeme a očistíme. Nevykostíme ju, ale dáme ju variť vcelku aj s kosťou. Pridáme čínske koreniny, pravú čínsku sójovú omáčku a soľ. Po uvarení z nej obrežeme mäso na rovnomerne tenké plátky. Následne ich všetky naložíme do oleja a zvlášť upečieme v špeciálnej nádobe do chrumkava. Po finálnom pečení ju rozporciujeme. Chrumkavú kačku poukladáme na tanier, môžeme podliať omáčkou a servírujeme s dusenou zeleninou. V čínskych reštauráciách sa podáva k pečenej kačke pravá čínska polievka. Pekinská pečená kačka sa zvykne v originálnej receptúre ponárať do korenín a potom opekať priamo nad plameňmi dreva ovocného stromu.
V Číne sa teší veľkej obľube a patrí k národným jedlám. Najstaršia čínska reštaurácia na Slovensku Shanghai s dlhoročnou tradíciou má vo svojom menu pečené kačky na viacero spôsobov. Milý personál a profesionálny čínski kuchári sú zárukou pravého zážitku.



Liviano restaurant
Kde: Kutlíkova 17, Bratislava
Viac informácií na: www.liviano.sk
Šéfkuchár: Miroslav Heredoš


Restované kačacie prsia s farebnými ringlotami a červeným vínom
Čo potrebujete:
(kalkulácia na 4 porcie)
kačacie prsia -- 400 g
žlté a modré ringloty
tymian
olivový olej
soľ
korenie
červené víno
maslo
cukor
zemiaky

Ako postupovať:
Kačacie prsia opečieme na oleji kožou nadol do zlatista. Obrátime, pridáme vykôstkované ringloty a restujeme spolu zhruba 4 minúty. Kačacie prsia necháme chvíľočku odstáť, zatiaľ pripravíme omáčku. Z panvice zlejeme prebytočný olej, pridáme tymian, červené víno, kačaciu redukciu, trošku cukru a povaríme. Dochutíme podľa potreby soľou a čiernym mletým korením.
Zredukovanú omáčku zahustíme maslom. Podávame s polentou, listami šalátu frisée a kvalitným balzamikovým octom. Tento recept radi pripravujeme pre jeho zaujímavú a špecifickú chuť, pretože chutnosť kačacieho mäsa vynikne v kombinácii so sviežim čerstvým ovocím, ktorým ringloty určite sú. Jemne sladkastá omáčka vhodne dopĺňa chuť kačky.
Talianska reštaurácia Liviano je známa vždy čerstvým a skvelým jedlom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 13:01