StoryEditor

Ako na to?

18.07.2008, 00:00

1. hrozno pomelieme
Popri mletí hrozno zbavíme stopiek, najlepšie je použiť elektrický mlynkoodstopkovač, ktorý urobí obe tieto činnosti za nás.

2. pomletú zmes kvasíme
V prípade bieleho hrozna nechávame pomletú zmes krátky čas (závisí od konkrétnej odrody) ležať, potom sa vylisuje. Biely mušt nechávame odkaliť, čiže keď pevné čiastočky sadnú na dno, opatrne čistý mušt hadicou* pretiahneme do novej nádoby. Tam zaočkujeme ušľachtilými kultúrami vínnych kvasiniek. Nechávame kvasiť.
Lisovanie červených odrôd si nechávame až na čas tesne pred koncom kvasenia.

3. sírime
Skvasený mušt ošetríme sírou a necháme zrieť v uzavretej nádobe. Najlepšie v antikorovom sude, alebo v sklenom demižóne.

4. kontrolujeme
Počas zrenia víno kontrolujeme, ochutnávame a podľa potreby ošetrujeme sírou.

5. pijeme
Prvé mladé víno máme podľa odrody už po niekoľkých týždňoch (napr. Iršai Oliver, Müller Thurgau), ostatné biele vína sú hotové približne vo februári, pri červených vínach musíme čakať až rok.

*Na prelievanie vín nepoužívať gumené hadice, lebo tie majú póry, kde sa môžu nachádzať nepríjemné octové baktérie. Odporúčajú sa polypropylénové hadice.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 15:57