StoryEditor

V kinách je slušný triler, kde sa hrdinovia neboja zavolať aj políciu

27.08.2015, 00:00

Pod názvom Darček vstúpil do našich kín slušný triler. Až prekvapivo slušný na to, že ide o celovečerný scenáristický a režijný debut austrálskeho herca Joela Edgertona, známeho zo Star Wars i filmu Veľký Gatsby, kde stál proti Leonardovi DiCapriovi. Recenzuje Mirka Spáčilová.




Pôdorysom pripomína slávny triler Pod povrchom, kde podobný presklený dom pri jazere tiež poskytoval zdanlivo bezpečné útočisko navonok harmonickému manželskému páru v podaní Harrisona Forda a Michelle Pfeiffer. Hrdinovia Darčeka sú len o generáciu mladší a zatiaľ bezdetní.

Jason Bateman a Rebecca Hall predstavujú dvojicu všestranne vyrovnanú až do chvíle, keď vo svojom novom bydlisku stretnú manželovho dávneho spolužiaka. Nie je nič prirodzenejšie, než že on im pošle darček na privítanie, oni ho na oplátku pozvú na večeru - a pomaličky sa roztáča špirála vedúca od malej nechuti k veľkému strachu. S každým ďalším darčekom na priedomí sa poodhaľuje nielen minulosť mužov.



Votrelca hrá sám Edgerton - a dobre, teda presne v duchu zvolenej režijnej tóniny, ktorej hlavným znakom je stávka na nenápadnosť. Civilný výraz nosia všetky postavy, nikto nevybočuje zjavom ani správaním, tieseň sa pomaličky vkráda do úplne bežných situácií, počnúc nákupmi a končiac opravou televízie. Ani Edgertonov hrdina nenaháňa hrôzu na prvý pohľad, je len dotieravo otravný, až protivne ochotný a vtieravo neodbytný. Vyzerá to na susedskú nepríjemnosť, do ktorej režisér vkladá striedme, napospol podprahové náznaky, že pôjde o viac.

Vlastne celú prvú polovicu sa aktéri prebíjajú vo zdržanlivej hre na spoločenské pravidlá, ktorá pracuje aj s čriepkami humoru, kedykoľvek manželia zdvorilo zastierajú, ako strašne im ide nepozvaný, čím ďalej podivínskejší hosť na nervy. Všetci sa správajú civilizovane aj vo chvíli, keď sa pokúsi styky zmierlivo ukončiť - a potom už sa smeruje k neodvratnej hrozbe.

Body Darčeku uberá klišé okolo psa a dieťaťa i silná dávka predvídateľnosti - žáner skrátka neopustil zákonitosti hrátok mačky s myšou, kde sa úlohy lovca a obete menia. Avšak nestraší sa tu lacno, skôr než trilerové "bafanie" sa používajú postupy psychologickej drámy. A hlavne na rozdiel od iných nezmyselne romantických bytostí sa manželia v Darčeku správajú úplne sebecky, teda rozumne, keď sa hneď pri prvej nepríjemnosti obrátia na políciu. Človek si vybaví, koľkokrát pri sledovaní béčkových trilerov v duchu postrkoval hrdinu, nech už preboha zavolá pomoc - márne. Aj preto má Darček bližšie k "áčku", hoci televízne skromnému.

01 - Modified: 2007-09-03 08:15:20 - Feat.: 0 - Title: Nie je kabrio ako kabrio
01 - Modified: 2024-05-04 05:30:00 - Feat.: - Title: Vlajkový model, ktorý si požičal technológiu iPhonu. Pribalil k tomu aj najlepší fotoaparát na trhu 02 - Modified: 2024-05-03 10:07:01 - Feat.: - Title: Terénna beštia z USA je prvýkrát k dispozícii aj na slovenskom trhu. Čo ponúka, ako jazdí a koľko stojí? 03 - Modified: 2024-04-30 22:23:53 - Feat.: - Title: Kvalitný zvuk nemusí byť pridrahý. Takto to má vyzerať, keď výrobca mobilov predstaví slúchadlá 04 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu 05 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 16:28