StoryEditor

Americký sen Hamiltona. Tretí titul

23.10.2015, 00:00
Britský pilot sa cez víkend môže po Veľkej cene USA stať majstrom sveta. Ten mu vynesie desiatky miliónov.

Chodí na večierky, prehliadky najväčších módnych domov, stretáva sa s top hviezdami šoubiznisu a patrí medzi najvýraznejšie osobnosti formuly 1. Reč je o pilotovi tímu Mercedes Lewisovi Hamiltonovi. 30-ročný Brit môže už tento víkend na okruhu v americkom Austine vybojovať svoj tretí titul majstra sveta v kariére (v nedeľu od 20.00 hod. na Sport2 HD). Okrem samotného víťazstva, trofeje a fľaše šampanského môže triumf vyniesť Hamiltonovi desiatky miliónov dolárov. Už v tomto roku bol s ročným príjmom 39 miliónov dolárov pätnástym najlepšie zarábajúcim športovcom sveta. No po očakávanom víťazstve v celkovom hodnotení MS jeho príjmy výrazne narastú. „Za titul má určite vypísaný bonus v hodnote miliónov dolárov. No omnoho väčšou výhrou pre neho budú lukratívne sponzorské kontrakty, ktoré mu tretí titul prinesie,“ povedal pre HN expert na formulu 1 Štefan Rosina mladší.

Pán šoubiznis

Už v tomto roku sa vďaka marketingovým aktivitám stal Hamilton najlepšie zarábajúcim pilotom v pretekoch formuly 1 podľa rebríčka magazínu Forbes. Predstihol v ňom Fernanda Alonsa aj Sebastiana Vettela. A všetko nasvedčuje tomu, že v ďalších rokoch zarobí ešte viac. „Jeho tvár sa z roka na rok stáva čoraz známejšou. Hamilton robí pomerne dobre svoj marketing na sociálnych sieťach. Ostatní piloti sa neukazujú na verejných akciách tak ako on,“ hovorí Rosina. Okrem takmer istého tretieho majstrovského titulu pomôže Hamiltonovi k väčším peniazom aj nová zmluva, ktorú tento rok podpísal so súčasným zamestnávateľom Mercedesom. Počas troch sezón, čiže v rokoch 2016 až 2018, má podľa britských médií zarobiť v prepočte viac ako 135 miliónov eur. Navyše, nový kontrakt mu má zaručiť väčšie právomoci v súvislosti so získavaním reklamných zmlúv. Doteraz má totiž len dvoch osobných sponzorov – švajčiarskeho výrobcu luxusných hodiniek IWC a výrobcu lietadiel a vlakov Bombardier.

Najviac zarába Ferrari

No ani celkové víťazstvo Hamiltona, ani triumf jeho tímu v celkovom hodnotení jednotlivých stajní nepomôže Mercedesu k získaniu najväčšieho balíka odmien. Pri zložitom systéme prerozdeľovania financií vo formule 1 je totiž jedna zaujímavá vec. Päť percent zo všetkých komerčných aktivít F1 totiž získava taliansky tím Ferrari. V minulom roku to predstavovalo sumu 90 miliónov dolárov – Ferrari získalo v roku 2014 celkovo 209,4 milióna. „Je to špeciálny bonus, pretože samotné Ferrari je taká silná značka ako celá formula 1. Ostatné tímy sa už aj sťažovali, že takýto prístup nie je fér,“ konštatuje Rosina. Okrem spomínaného bonusu si všetky stajne rozdeľujú príjmy podľa umiestnenia v Pohári konštruktérov a výsledkov v pretekoch. Ale iba do desiateho miesta, horšie tímy dostanú odmenu útechy – 10 miliónov. V tejto sezóne sa však vyšších prémií dočkajú všetci – vo formule 1 štartuje len deväť stajní.

Hamilton získa v nedeľu titul, ak:

– vyhrá a Vettel skončí horšie ako druhý

– skončí druhý, Rosberg nevyhrá a Vettel neskončí v top 5

– skončí tretí, Rosberg neskončí pred ním a Vettel nebude v top 6

– skončí štvrtý, Rosberg nebude na pódiu a Vettel sa nedosatne do elitnej osmičky

– skončí piaty pred Rosbergom a Vettel nezíska viac ako bod

01 - Modified: 2007-10-21 09:40:00 - Feat.: 0 - Title: Americké burzy zaznamenali v piatok výrazné straty
01 - Modified: 2024-04-21 09:20:29 - Feat.: - Title: Verstappen dominoval v Číne, vyhral štvrté preteky F1 v tejto sezóne 02 - Modified: 2024-03-03 17:30:00 - Feat.: - Title: Obroda kultovej značky aj „vyhodený“ vyzývateľ. Nová sezóna F1 nebude len o Verstappenovi (Analýza) 03 - Modified: 2024-03-02 16:51:13 - Feat.: - Title: Verstappen odštartoval sezónu F1 triumfom v Bahrajne, Red Bull získal double 04 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona 05 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 23:19