StoryEditor

Americké burzy zaznamenali v piatok výrazné straty

21.10.2007, 11:40
Autor:
TASRTASR

merické burzy zaznamenali v piatok, teda v deň 20. výročia "Čierneho pondelka" na Wall Street, výrazné straty. Príčinou sú obavy z ochladenia konjunktúry v dôsledku hypotekárnej krízy.

Všetky hlavné indexy stratili viac ako 2 %. Zníženie celoročnej prognózy výrobcu stavebných strojov Caterpillar viedlo investorov k tomu, že sa začali viac obzerať po štátnych pokladničných poukážkach, ktoré sú považované za relatívne bezpečnú investíciu. Koncern tiež varoval, že kríza na realitnom a úverovom trhu má stále väčší vplyv na ostatné oblasti ekonomiky a že hrozí upadnutie do recesie.

Index Dow Jones stratil v piatok 2,64 % a uzavrel na 13 522 bodov. V priebehu obchodovania sa pohyboval medzi úrovňami 13 888 a 13 511 bodov. Širšie poňatý index S&P 500 oslabil o 2,56 % na 1 500 bodov. Technologický index Nasdaq klesol o 2,65 % na 2 725 bodov. Počas uplynulého týždňa Dow Jones spadol o 4,1 % a S&P 500 o 3,9 %. Pre oba indexy to bol najhorší týždeň od konca júna. Nasdaq stratil 2,9 %. Presne pred 20 rokmi - 19. októbra 1987, ktorý sa do dejín zapísal ako "Čierny pondelok" - došlo na Newyorskej burze cenných papierov ku krachu. Počas jedného dňa sa index Dow Jones prepadol o 23 %. Bol to najhorší denný prepad v dejinách obchodovania s akciami.

Akcia Caterpillar sa po zverejnení štvrťročných výsledkov prudko prepadla. Zisk sa vďaka vysokému dopytu v zahraničí zvýšil o 21 %, zaostal však za očakávaniami trhu. Jednou z príčin je ochladzovanie domácej konjunktúry. Koncern navyše varoval, že americkej ekonomike hrozí v najbližších rokoch recesia. Odvetvia, ktoré sú pre spoločnosť kľúčové, sa už v recesii nachádzajú, tvrdí Caterpillar. Akcia koncernu, ktorý je považovaný za ekonomický barometer, v piatok stratila asi 5,3 %. V rámci tohto trendu oslabovali aj akcie ďalších priemyselných koncernov. Napríklad, akcia spoločnosti 3M klesla o 8,6 %.

Desaťpercentný pokles kvartálneho zisku štvrtej najväčšej americkej banky Wachovia zasa vyvolal obavy, že hypotekárna kríza ešte nie je ani zďaleka zažehnaná. Banka musela v súvislosti turbulenciami na medzinárodných úverových trhoch v 3. štvrťroku odpísať v segmente investičného bankovníctva 1,3 miliardy USD, v prepočte 30,5 miliardy SKK.

"Akciový trh sa obáva ochladenia konjunktúry," uviedol analytik spoločnosti Advisors Capital Management Charles Liebermann. "Obavy vyvolali bilancie spoločností, ako je Caterpillar a Wachovia.

Naopak posilnila akcia Google, ktorá v priebehu obchodovania dohnala počiatočné straty a uzavrela 0,8 % v pluse. Internetový koncern v 3. kvartáli opäť raz prekonal očakávania analytikov. Čistý zisk spoločnosti, ktorý bol zverejnený vo štvrtok večer, vyskočil takmer o polovicu na 1,07 miliardy USD.

Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 23,453 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 22:06