StoryEditor

Fico porušil zmluvu, tvrdí SNS a HZDS

18.11.2007, 23:00

Predseda vlády a Smeru Robert Fico porušil koaličnú zmluvu. Zhodli sa na tom lídri ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a SNS Ján Slota. Problém bude už dnes riešiť Koaličná rada.
Fico podľa nich nedodržal znenie koaličnej zmluvy, keď vyzval cez médiá ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), aby kvôli spornému predaju reštituovaných pozemkov v Tatrách okamžite odvolal námestníka Slovenského pozemkového fondu Branislava Brízu. Fico dokonca pohrozil rozpadom koalície.
Koaličná dohoda pritom hovorí, že ak vznikne spor v rámci koalície, strany o ňom majú rokovať a snažiť sa nájsť spoločné riešenie. Až do vyriešenia problému sa podľa zmluvy majú všetky tri strany vyhnúť akémukoľvek verejnému komentovaniu a vysvetľovaniu vlastných stanovísk. Fico tak podľa ľudovcov a národniarov nepostupoval, keďže sa s nimi nestretol. "Bol porušený minimálne jeden článok dohody -- o diskusii v rámci koalície," skonštatovala hovorkyňa HZDS Katarína Belická. Ľudovci budú dnes na Koaličnej rade žiadať jasné pravidlá hry.
Slota súhlasí s Mečiarom
Rovnako to vidí Slota. "Budem trvať na tom, že keď sme podpísali nejakú zmluvu, tak sa podľa tej dohody máme aj správať," vyhlásil včera pre HN. Podľa podpredsedu vlády a Smeru Dušana Čaploviča by sa teraz nediskutovalo o koaličnej zmluve, keby bol Mečiar viac informovaný o tom, čo sa dialo na pozemkovom fonde. "Keby sa pred dvoma mesiacmi veci riešili rázne voči pánu Brízovi, bolo by to vyriešené bez problémov." Samotný Fico pred stretnutím lídrov nechce nič komentovať.
Isté je, že na Koaličnej rade sa bude diskutovať o vedení pozemkového fondu. Ľudovci budú žiadať, aby bolo vymenené celé vedenie fondu -- vrátane šéfa a zároveň nominanta Smeru Miloslava Šebeka. "Budeme o tom diskutovať, ideme aj s tým na rokovanie," potvrdila HN Belická. Hovorkyňa premiéra Silvia Glendová na to nechcela reagovať. "Uvidíme, čo bude ĽS-HZDS žiadať." Šebek však má Ficovu dôveru. Slota sa k dôvere Šebeka nevyjadril -- tvrdí, že donedávna ani netušil, kto je Šebek. "Viem o ňom asi menej ako vy. Takže neviem, ako sa mám vyjadrovať k jeho dôvere."
Podľa Čaploviča neexistuje ani dôvod vymeniť celé vedenie fondu. Myslí si však, že Branislav Bríza by mal úplne opustiť pozemkový fond. Aj po odchode z funkcie námestníka totiž Bríza zostáva členom Správnej rady. Odvolať ho môže jedine vláda. Slota považuje celý spor okolo vedenia fondu za problematický. Na to, aby bolo vymenené, zatiaľ nevidí dôvod -- chce si však vypočuť všetky argumenty.
Analytik: Mečiar prehrá
Ak by podľa politológa Petra Horvátha boli vzťahy v koalícii normálne, východiskom by bola výmena vedenia pozemkového fondu. "To by bolo najvhodnejšie riešenie z pohľadu HZDS, keďže by sa vlastne politická zodpovednosť rozložila medzi dva subjekty -- Smer a HZDS." Smer by však podľa Horvátha priznal istú zodpovednosť -- a to by bolo pre Fica nevyhovujúce, pretože sa stavia do pozície, že Smer s tým nič nemá. Za najpravdepodobnejší scenár však politológ považuje to, že ťarcha zostane na Mečiarovi a ich nominantovi Brízovi. "Tu sa ukáže, kto vo vládnej koalícii hrá prvé a druhé husle."

Čo spôsobilo problém v koalícii
-- Branislav Bríza údajne podpísal v čase, keď bol predseda Správnej rady fondu 15 zmlúv. Jednou z kontroverzných zmlúv je predaj pozemkov pri Veľkom Slavkove v Tatrách firme GVM za 13 miliónov korún. Pozemky majú podľa opozície a niektorých médií hodnotu 1,5 miliardy korún.
-- Bríza a majiteľ firmy GVM Milan Bališ (pozná sa s Vladimírom Mečiarom) tvrdia, že pozemky takú hodnotu nemajú.
-- Bríza rezignoval z funkcie námestníka fondu na politický a mediálny tlak.

01 - Modified: 2003-06-22 23:13:01 - Feat.: 0 - Title: Zaujímavosti z Wimbledonu 02 - Modified: 2003-06-22 23:18:24 - Feat.: 0 - Title: Wimbledon 03 - Modified: 2003-06-22 23:22:27 - Feat.: 0 - Title: A. Duka-Zólyomi: Koalíciu postoj ANO neohrozí 04 - Modified: 2003-06-22 23:28:18 - Feat.: 0 - Title: Protimonopolný úrad SR informuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 19:30