StoryEditor

A. Duka-Zólyomi: Koalíciu postoj ANO neohrozí

23.06.2003, 00:00
Pri hlasovaní o vyslovení nedôvery podpredsedovi vlády SR Pálovi Csákymu sa zdržala hlasovania časť poslancov za ANO. O možných dosahoch tohto postoja na stabilitu vládnej koalície sa HN pozhovárali so zástupcom predsedu SMK Árpádom Dukom-Zólyomim.
- Neprekvapuje ma to, pretože všetko naznačovalo, že to tak bude. Ešte nedávno práve poslanci za ANO s najväčšou intenzitou kritizovali vicepremiéra Csákyho a agitovali za jeho odvolanie. Nakoniec na Koaličnej rade vznikla dohoda, že momentálne by to nebolo dobré, že treba dať všetko do poriadku, zintenzívniť prácu a vypracovať jasné konštrukcie. P. Csáky sa do toho už aj intenzívne pustil. Preto sa v rámci koalície uzavrela dohoda, že ak ho poslanci za ANO nechcú podporiť, tak nech sa zdržia, aby sa nenašlo potrebných 76 hlasov na odvolanie vicepremiéra.
Takže nepredpokladáte, že vznikne ďalšie ohnisko sporu medzi koaličnými stranami?
- Nie. Sme spokojní s tým, že nezaujali taký tvrdý postoj ako niektorí z nich naznačovali a nehlasovali za nedôveru. Táto kauza je uzavretá a radšej sa sústredíme na budúcu prácu.
Ako hodnotíte krok poslancov za HZDS, a najmä prejav predsedu tohto hnutia Vladimíra Mečiara?
- Vladimír Mečiar je veľký stratég a dokázal to aj teraz. Je to politická taktika HZDS, v určitom zmysle je veľmi dobre pripravená. Pre HZDS ako opozičnú stranu je v súčasnosti jediná cesta, a to je pripraviť sa na to, ako v budúcnosti vymeniť vládu. Do tohto kontextu vystúpenie predsedu HZDS veľmi dobre zapadá.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 11:00