StoryEditor

Prečo ženy „jedia“ bábätká? Kvôli vôni

29.09.2013, 00:00
Autor:
stlstl
Vedci zistili, že za láskyplné maznanie sa matiek s deťmi môže geneticky zakódované blaho z vône novorodencov.

Poznáte ženu, ktoré keď dáte do náručia bábätko, nezačne sa s ním maznať tak, až by ho samou láskou zjedla ? Asi nie. Ženy tak však konajú inštinktívne, majú to totiž zakorenené v rámci svojich materských povinností. To, čo by sme však možno nazvali materským pudom, však neurobiológovia podchytili aj na odbornej báze.

Americko - švédsko - nemecko -francúzsko - kanadský tím výskumníkov z ôsmich pracovísk si vzal do hlavy , že sa vyzná v správaní žien. Aby sa k niečomu tak nestálemu dopracovali, išli na to cez pocity. Nepresnostiam, ktoré by do pokusu mohla vniesť typická ženská výrečnosť, zamedzili sledovaním ich reakcií priamo na neurónoch. Magnetickú rezonanciu zamerali na takzvané centrum slasti v mozgu. Nie je to miesto neznáme. Koncept centra odmeny vytvorili Olds a Millner už v päťdesiatych rokoch, keď sa s experimentovaním pomocou elektriky začínalo . Ak dovolili autostimuláciu tohto centra, došlo k takému „odmeňovaniu" až záujem o všetko ostatné, vrátane potravy, šiel bokom. Robili to vtedy na myšiach, ale aj pokusy na iných druhoch preukázal , že nucleus accumbens je práve tou štruktúrou, ktorá zvyšku mozgu povie: „To sa mi páči !" .

Vedci teda prehovorili tridsať nefajčiarok, aby si ľahli a zavreli oči. Potom im dávali privoňať k pyžamku. Magnetickou rezonanciou pritom sledoval , čo tá vôňa s ich centrom odmeny urobí. V prvej skupine pätnástich dobrovoľníčok boli ženy skúsené, ktoré už rodili a mali 3-6 týždňové vlastné bábätka. V druhej skupine boli tie zatiaľ neskúsené.

Vôňa dvojdňových bábätiek dovezená na kabátikoch z pôrodnice, aktivovala dopamínový systém u všetkých. Pravdou je, že tým čo už rodili, to v hlave „blikalo“ viac a že asi aj ich príjemné pocity boli teda väčšie. Tak sa im podarilo dokázať , že medzi dirigentov ženského správania sa radí aj vôňa malých detí. Vraj ide o rovnaké dopamínové odmeňovací koliesko, ako je u fajčiara potreba zapáliť si, keď k nemu zavanie susedova cigareta. Nefajčiari sú vraj na tom s nutkaním dosť podobne, keď míňajú pizzéerie.

Podľa vedcov je detský pach cez centrum odmeny zapletený do ženských emócií a prispieva k ich ochote plniť materské povinnosti, akými je napríklad aj ochota dojčiť. Skrátka všetko čo prispieva k zachovaniu našich ďalších pokolení. Jedna vec však ďalej zostáva nevyjasnená. Či v tej väčšej reakcii na pach hrá rolu skôr pôrod a s ním spojené fyziologické zmeny, alebo až prežitky s vlastným bábätkom . Ale hlavné je, že to funguje .
Vedci to teraz chcú vyskúšať aj na mužoch, čo im budú dávať ovoniavať, zatiaľ neprezradili.

Zdroj: osel.cz

01 - Modified: 2005-06-28 11:47:00 - Feat.: 0 - Title: Finančná skupina ING vyplatí odškodnenie klientom dcéry Nationale Nederlanden
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 02:13