StoryEditor

Ak vedome riskujete, poisťovňa škodu na aute nezaplatí

10.08.2014, 16:35
Autor:
turtur
Havarijná poistka na auto vždy nepomôže. Ak napríklad riskujete jazdu po hlbokej vode a zaplavíte tak motor, poisťovňa opravu nezaplatí.

Hoci máte na auto havarijnú poistku, poisťovňa vám škodu preplatí len v prípade, ak ste nešli vedome do rizika. To znamená, ak vaše auto bolo napríklad zaliate vodou bez toho, aby ste to zapríčinili, teda nevošli sami do vody.



Riskovanie vás môže stáť penieze

„Odvaha alebo nebojácnosť sa toriž nevypláca. Ak vodič vojde vedome do vody spôsobenej napríklad silnými zrážkami, či vyliatou riekou a poškodí si svojím vedomým konaním vozidlo, v takomto prípade môže poisťovňa v súlade s poistnými podmienkami krátiť alebo odmietnuť poistné plnenie," upozornila hovorkyňa ČSOB Poisťovne Zuzana Eliášová. 
Je teda riskantné rozhodnúť sa brodiť autom, ak vodič nepozná hĺbku vody. „Aj keď sa zdá, že voda nie príliš hlboká, môže ho prekvapiť vlna, ktorú pred sebou auto vytvorí, následne sa dostane do motora cez nasávanie vzduchu," doplnila Eliášová.

Je dobré si haváriu odfotiť

Ak bolo auto zaplavené alebo zavalené ťažkým predmetom, majitelia vozidla by mali následky škody čo najviac eliminovať, aby sa rozsah poistnej udalosti nezväčšoval. „V týchto prípadoch je klient povinný zabezpečiť dostatočné dôkazy o rozsahu a príčine poistnej udalosti, napríklad fotodokumentáciou, prípadne videozáznamom pred a po odstránení škody," dodáva hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Šulcová. 
Následne by mal poškodený majiteľ vozidla kontaktovať buď telefonicky, alebo online svoju poisťovňu. „S poisťovňou si klient dohodne obhliadku vozidla technikom, cez internet alebo osobne na pobočke poisťovni vyplní tlačivo Oznámenoe o škodovej udalosti," dopĺňa Šulcová. Vodiči by si taktiež nemali zabudnúť pripraviť všetky doklady, ktoré musia predložiť pri obhliadke vozidla pracovníkovi poisťovne.

Zvážte havarijné poistenie 

A ešte jedna praktická rada. Ak do vás narazil iný vodič, z časových dôvodov a urýchlenia opravy vášho vozidla je výhodnejšie, ak si poistnú udalosť dáte zlikvidovať zo svojej havarijnej poistky a nie zo zákonného poistenia vinníka. V takomto prípade sa však nemusíte obávať straty bonusu na poistnom.
Vaša poisťovňa zaplatí servisu opravu vozidla a túto sumu si dá tzv. regresom preplatiť poisťovni vinníka. Spoluúčasť síce budete musieť v servise zaplatiť, ale poisťovňa vinníka vám ju na požiadanie vráti.
Bežné havarijné poistenie sa však spravidla nevzťahuje na poškodenie čelného skla. Na jeho poistenie si treba priplatiť.

tur/tast

01 - Modified: 2006-09-11 00:44:24 - Feat.: 0 - Title: Zrušené súdy by sa mali vrátiť k ľuďom
01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme americkú ikonu: Bronco je nezastaviteľná štýlovka, chyby jej odpustíte 02 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 03 - Modified: 2024-04-30 09:10:00 - Feat.: - Title: Preplatíte aj vyše 20 percent. Stočené kilometre umelo ovplyvňujú cenu áut, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-29 12:00:00 - Feat.: - Title: MINI predstavilo úplnú novinku. Aceman má spájať kompaktné rozmery a priestrannosť 05 - Modified: 2024-04-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Sedan od Mazdy so zadným pohonom je realitou. Vpred ho poženú elektrické motory
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 07:36