StoryEditor

Zrušené súdy by sa mali vrátiť k ľuďom

11.09.2006, 00:00
Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic tvrdí, že jedným z dôvodov, prečo chce Štefan Harabin obnovu malých súdov, je to, že sú ovládateľnejšie.

Dlhému cestovaniu za súdmi by malo byť už čoskoro koniec. Rezort spravodlivosti totiž plánuje obnoviť koncom budúceho roka až dve tretiny z desiatich okresných súdov, ktoré vlani v januári zanikli v rámci optimalizácie súdnictva. Dôvod? "Súdy treba vrátiť bližšie k ľuďom," argumentuje hovorca rezortu Michal Jurči. Zrušením niektorých súdov v chudobnejších regiónoch sa totiž podľa ministerstva sťažil prístup sociálne slabších vrstiev obyvateľstva k spravodlivosti. Rovnaké sú aj závery Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý sa zameral na časť optimalizovaných súdov. "Po presune Okresného súdu v Revúcej do Rimavskej Soboty vznikli problémy s cestovaním do nového sídla súdu, čo spôsobilo častú neúčasť na pojednávaniach a ich odročovanie." Podľa dnešného vedenia ministerstva bola optimalizácia za ministrovania Daniela Lipšica (KDH) úplne nesystémová a nepripravená. Exminister však tvrdí opak. "V roku 2005 sa oproti roku 2004 skrátilo v civilnej a obchodnej agende konanie o mesiac. To je pre občana predsa dôležitejšie ako to, či pôjde na súd do Topoľčian alebo do Partizánskeho."
Pojednávanie v jedálni
Znovuvytvorenie súdov si podľa ministerstva vyžiada len minimálne náklady. "Pôvodné budovy zrušených súdov ministerstvo nepredalo. Naopak, musí stále vynakladať prostriedky na kúrenie, elektrinu a údržbu," zdôraznil Jurči. Ako dodal, na novom súde pritom sudcovia často nemali ani dostatočné priestory. "Na Okresnom súde v Trenčíne boli nútení upraviť časť jedálne na pojednávaciu sieň," upozorňuje viceprezidentka Združenia sudcov Slovenska Jarmila Maximová. Najvyšší kontrolný úrad dodáva, že nedošlo ani k personálnym úsporám - prepustení boli len vodiči a upratovačky na zrušených súdoch. Lipšic tvrdí, že optimalizácia mala v prvom rade zabezpečiť, aby sudcovia rozhodovali rýchlejšie a kvalitnejšie."
Podľa primátora Malaciek Jozefa Ondrejku bolo napríklad zrušenie tamojšieho súdu absolútna hlúposť. "Celé pracovisko zostalo v pôvodnej budove, len občania musia na súd cestovať päťdesiat kilometrov do Bratislavy." Problém je však obojstranný, dedičská agenda sa totiž presunula do Malaciek. Ak si občania z Bratislavy potrebujú preštudovať dedičský spis, musia zasa cestovať tam.
Krok späť?
Podľa Lipšica je opätovný vznik malých súdov krokom späť. "Nie sú funkčné, neumožňujú špecializáciu sudcov ani náhodný výber." Jedným z dôvodov pre ich znovuvytvorenie je podľa exministra fakt, že malé súdy sú ovládateľnejšie. "Minister vymenuje viac predsedov súdov a bude mať väčší dosah." Opätovné zmeny v súdnej sústave podľa šéfa Okresného súdu v Senici Milana Trylča môžu spôsobiť aj ďalšie problémy. "Justíciu zbrzdilo už rušenie súdov, lebo sa sťahovalo, maľovalo a nesúdilo, a teraz sa to zasa rozdelí a namiesto vybavovania spisov sa zasa bude sťahovať, evidovať, baliť a zháňať nové budovy."
Opatrní k ďalšej zmene v súdnictve sú aj podnikatelia. "Som si istý, že namiesto obnovy by podnikatelia radšej privítali zrýchlenie konania na dnes fungujúcich súdoch," hovorí výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Rýchlosť konania v občianskoprávnych veciach v krajoch, kde boli zrušené súdy (priemer v mesiacoch)
Kraj

2005

2004

Bratislavský kraj (zrušený súd v Pezinku a Malackách) 21,87 21,14
Banskobystrický kraj (zrušený súd v Revúcej) 13,21 12,81
Trnavský kraj (zrušený súd v Skalici a Piešťanoch) 16,43 16,24
Nitriansky kraj (zrušený súd v Šali) 13,29 11,17
Trenčiansky kraj (zrušený súd v Partizánskom, Bánovciach n./B. a Novom Meste N./V.) 16,9 15,97
Žilinský kraj (zrušený súd v Námestove) 17,77 17,41
Zdroj: MS SR


kliknite pre zväčšenie

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 08:51