StoryEditor

Štát by sa mal vyhnúť krokom, ktoré komplikujú biznis

13.01.2014, 12:31
Autor:
tur, runtur, run
Od januára podnikatelia s daňovými úradmi komunikujú len cez počítač. Názory na to sa rôznia. Čo na to hovoria podnikatelia?

Daňové úrady prijímajú priznania, výkazy, či ďalšie tlačivá už len elektronicky. V listinnej podobe sa k týmto dokladom môžu podávať len prílohy. Niektorí podnikatelia sa však obávajú, že ak im zlyhá počítač, či vypadne internet, nebudú mať odkiať výkazy poslať. Finančná správa však pripomína, že zaručený elektronický podpis, alebo dohoda s daňovým úradom, nie sú viazané na počítač „vo firme,“ takže písomnosti sa môžu poslať aj z iného miesta. Napríklad z internetovej kaviarne. Ak podnikateľ nestihne podať tlačivá do termínu, hrozí mu pokuta do 16-tisíc eur. 

Otázka

Obávate sa, že by mohli v elektronickej komunikácii s daniarmi mohli vznikúť komplikácie?

Stanislav Macko, pracovník, cestovná kancelária S-Tours
Keďže som doteraz robil kuriéra s papiermi medzi firmou a daňovým úradom, uvedomujem si, ako nám e-komunikácia ušetrí čas a aj dokumentácia bude na jednom mieste. Koncom decembra som sa podľa prehľadného návodu na webe Finančného riaditeľstva zaregistroval a potom som si návštevou na daňovom úrade v priebehu hodiny vybavil zmluvu a prístup pre e-komunikáciu. Neočakávam žiadne problémy, ak bude systém daniarov fungovať tak, ako má.

Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva, Tatry Moutain Resorts
Prechod „od papiera“ k zasielaniu výkazov elektronicky vítam. Rezorty však niekedy nedokážu domyslieť dôsledky svojich rozhodnutí. Veď napríklad lyžiarske strediská zažili pred rokom šok, keď uprostred sezóny museli inštalovať elektronické pokladnice. Preto apelujem, aby sa štát pri elektronickej komunikácii s podnikateľmi snažil vyhnúť krokom, ktoré by narušili podnikateľom ich biznis. 

Peter Slivka, prokurista a kvestor, Vysoká škola Goethe Bratislava UNI
Elektronická komunikácia firmám a školám skomplikuje život. Oproti súčasnosti to vyžaduje niekoľko „operácií“ navyše. Vytvoriť štvrťročný výkaz k DPH, k čomu bude treba pridať kompletnú fakturáciu a to všetko zaslať na daňový úrad, nebude jednoduché. Našim IT-čkárom a účtovníkom to pridá robotu. Štát zvyšuje svoju kontrolnú funkciu a komplikuje podnikateľské prostredie.

Roman Konrád, daňový poradca
Sú aj drobní podnikatelia, ktorí platia DPH, ale počítače vo firme zatiaľ nemajú. Alebo sú napríklad remeselníci, ktorí robia faktúry ešte v Exceli. Nie som si preto istý, či dokážu výkazy poslať elektronicky. Asi si budú musieť zaplatiť nejakého externého účtovníka.

Ján Maršala, živnostník, Thermint
My už dlhšie podávame priznanie k DPH elektronicky. Nemáme s tým problémy. Preto verím, že ťažkosti nebudú mať ani ostatní podnikatelia, ktorí si túto komunikáciu s úradmi ešte nevyskúšali. V minulosti síce Finančnej správe vypadával elektronický systém, ale verím, že sa to už nestane.

Štefan Hanigovský, konateľ, Fecupral
My problémy nemáme, ale niektorí starší podnikatelia, ktorí môžu byť v niečom inom excelentní, nemusia mať všetky počítačové vedomosti pre e-komunikáciu. Štát ich diskriminuje tým, že nedal dostatočné prechodné obdobie a nepripravil dobre podmienky. E-komunikácia je nutnosť, ale najprv by tu mal štát vytvoriť na prechodnú dobu viac možností, aby sa ľudia mohli na jej využívanie lepšie pripraviť.

Podnikatelia si nemôžu vyplatiť zisk. Chýbajú daňové tlačivá

Ako ste pripravení komunikovať s daniarmi elektronicky?

Už bez papierov. Daňové úrady chcú výkazy len cez počítač

01 - Modified: 2005-12-01 09:24:00 - Feat.: 0 - Title: Fronc predstaví novú koncepciu vzdelávania na stredných školách
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 14:07