StoryEditor

Fronc predstaví novú koncepciu vzdelávania na stredných školách

01.12.2005, 10:24
Autor:
TASRTASR

Novú koncepciu vzdelávania na stredných školách (SŠ) predstaví na odbornej konferencii 1. a 2. decembra v Bratislave minister školstva Martin Fronc.
Naštartovať zmenu vo výučbe, aby zodpovedala aktuálnym potrebám trhu práce a celoeurópskym cieľom na zvyšovanie konkurencieschopnosti, mal takzvaný školský zákon. Ten sa však minister školstva Martin Fronc rozhodol kvôli nestabilnej politickej situácii zatiaľ do legislatívneho procesu nepredložiť.
Na zmenách učebných osnov však pracuje s podporou Európskeho sociálneho fondu (ESF) Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ). Obsah učiva by sa mal zredukovať tak, aby študenti mohli pracovať samostatnejšie. Otvoril by sa tak priestor pre získavanie zručností, ktoré potrebujú zamestnávatelia - aktuálne napríklad automobilový priemysel. Ide však podľa Fronca o pomerne zložitý proces, ktorý napríklad v Maďarsku nepriniesol očakávané výsledky. O praktických bude na konferencii hovoriť práve expert z Maďarska Vilmos Vass, ako aj jeho český kolega Jiří Herman.
Zmena v systéme vzdelávania a to v celej EÚ je nevyhnutná aj podľa eurokomisára pre vzdelanie Jána Figeľa. V nasledujúcich rokoch totiž klesne počet pracovných miest pre nízko kvalifikovaných ľudí o polovicu. Európa zaostáva napríklad za Kóreou, Japonskom, či Austráliou aj v medzinárodných prieskumoch vedomostí žiakov. Vo svetovej špičke sa držia len Fínsko, Švédsko, či Holandsko.
TASR informovala tlačová tajomníčka MŠ Katarína Hamerlová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:10