StoryEditor

Prvá i posledná agentka advokátka

15.02.2007, 23:00

Ak sa sestrička v nemocnici dozvie, že doktor berie za každý pôrod len tak do vrecka okrem bonboniéry aj obálku, môže to oznámiť na polícii a v budúcnosti pôsobiť ako agent v mene nejakej hanblivejšej pacientky. Vysokoškolský profesor môže takýmto spôsobom tiež odhaliť pravú tvár svojho skorumpovaného kolegu, ktorý (údajne za menšie auto) dostane na právo aj úplné nemehlo. Hoci podľa niektorých aj v justícii korupcia kvitne "ako orgován", advokát agentom byť nemôže. A nevzťahuje sa to len na prípady, keď by ohrozil svojho vlastného klienta. Agentom nemôže byť ani ak by jeho tajná misia s advokáciou vôbec nesúvisela a chcel by pomôcť pri odhaľovaní korupcie napríklad na katastri nehnuteľností. Advokát, ktorý je v postavení agenta do istej miery v područí a pod kontrolou polície, už totiž podľa advokátskej komory a aj verdiktu Najvyššieho súdu SR nie je nezávislý a nemôže plnohodnotne zastupovať svojho klienta. Nie je to tak, že by v budove Úradu boja proti korupcii na Novosvetskej v Bratislave mali doteraz prievan, ako sa im vo dverách striedali advokáti núkajúci sa za agenta pri odhaľovaní svojich skorumpovaných kolegov či dokonca sudcov a prokurátorov. Takáto odvážna bola (pokiaľ viem) iba jedna - zatiaľ prvá a asi aj posledná.

Annamária Dömeová, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-27 23:33:20 - Feat.: 0 - Title: Výstavba na kľúč aj svojpomocne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 08:03