StoryEditor

Výstavba na kľúč aj svojpomocne

28.04.2003, 00:00

Zjednodušenie a skrátenie prípravy a výstavby rodinného či bytového domu, stavebné alebo finančné poradenstvo a zmenšenie rizík pri výstavbe -- to sú hlavné tromfy ponuky dodávateľov balíkových produktov na výstavbu rodinných a bytových domov. Určené sú tak pre fyzické osoby, ako aj pre mestá a obce či veľkých súkromných investorov. Spoločnosti spolupracujú s dodávateľmi stavebných materiálov, bankami a realizátorskými firmami, prípadne aj samy zabezpečujú výstavbu a poradenstvo. Orientujú sa na investorov, ktorí sa chcú vyhnúť vybavovaniu povolení a vyhľadávajú pomoc pri príprave financovania. Navyše nemajú čas alebo zväčša ani chuť riadiť celú výstavbu. Mnohí z nich sa uspokoja s výberom z typových projektov, hoci ani to nemusí byť podmienkou.
Veľký trhový potenciál
Podľa riaditeľa nitrianskej spoločnosti Ekonomické stavby Martina Repeľa, komplexné ponukové balíky pre stavebníkov majú v SR veľký potenciál. "Informovanosť verejnosti o tom, že takáto služba je možná, je zatiaľ slabá. Preto ju aj málokto cielene vyhľadáva. Ak sa potom o nej dozvedia, prekvapuje ich, že niečo také je už aj u nás," uviedol. Snaha uchytiť sa na trhu núti poskytovateľov ucelených programov posúvať hranicu náročnosti na výstavbu čoraz vyššie, čo sa premieta aj do ich vzťahu k spolupracujúcim dodávateľom materiálov či realizátorským firmám. Z toho majú šancu profitovať zákazníci. "Pre finančné ústavy sú zasa stavby východiskovým produktom, podobne ako autá pre lízingové spoločnosti. Veď nikto nehľadá najprv lízing a až potom auto," povedal riaditeľ bratislavského Štúdia -- 21 plus Vladimír Jurík.
Rodinné i bytové domy
Ekonomické stavby budú po vlaňajšom štarte odovzdávať v tomto roku prvé rodinné domy. Štúdio -- 21 plus otvorí v júli vzorový dom v Ivanke pri Dunaji. Do konca roka odovzdajú dvanásť rodinných domov v okolí Bratislavy. Jednotlivé moduly pritom umožňujú väčší či menší priestor na svojpomoc. Výsledkom spolupráce tejto spoločnosti so žilinskou firmou Proma je výstavba bytových domov zo spoločného katalógu. Podľa týchto projektov obce postavili, alebo majú rozostavaných, okolo sedemdesiat bytových domov.
Okrem Ekonomických stavieb a Štúdia -- 21 plus v SR pôsobí ešte ďalšia spoločnosť. Je ňou šaštínska Xella Pórobetón SK. Tá po zlúčení výrobcov stavebných materiálov Ytong a Hebel totiž prevzala aj produkt od vlaňajška ponúkaný pod názvom Ytong dom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 11:47