StoryEditor

Štát zavádza novinku. Firmám môže zvýšiť dane

Štát vôbec prvýkrát zavádza paušál na odpis majetku. Podnikateľom by sa mohla z odpisov zvýšiť daň až o pätinu.

Nie rast DPH, ani vyššia daň z príjmov právnických osôb, ale zmeny v odpisoch. Kvôli nim by mohli podnikatelia po novom zaplatiť štátu viac na daniach. Vláda totiž od nového roka zavádza na odpisy akéhokoľvek majetku 80-percentný paušál.

Firmy sú proti

Dnes je totiž prax taká, že firma si môže z dane odpísať celých sto percent hodnoty majetku, a to aj napriek tomu, že ho využívala na súkromné účely. Pokiaľ jej však neprišla daňová kontrola a nepýtala sa na detaily, všetko bolo „v poriadku“, firma ušetrila a v konečnom dôsledku odviedla na daniach menej, ako v skutočnosti mala.

„Odpisový paušál nebude firmám vyhovovať,“ myslí si Peter Pašek zo spoločnosti Accace. A má pravdu. Podnikatelia tento krok hodnotia ako ďalší pokus ukrojiť im zo zisku. „Cestu domov či z domu do práce nepovažujem za pracovnú jazdu, ale za súčasť biznisu. Nevidím dôvod znižovať na auto odpisy,“ reagoval konateľ spoločnosti Fecupral Prešov Štefan Hanigovský.

Dokazovanie je zdĺhavé

Vláda aj poslanci však v tomto smere vidia výhodu. Ak elektroniku, stroje, autá či iný majetok určený na biznis použijú podnikatelia aj na osobné účely a zvolia si 80-percentný odpis,„daniari by ich už potom nemali naháňať a preverovať, či si odpisovanie nastavili správne,“ tvrdí poslanec Jozef Kollár (nezaradený). Dokazovanie, v akom veľkom rozsahu podnikateľ využíval majetok aj v súkromí, je totiž veľmi zložité. „Pri daňovej kontrole nebudú vznikať rozpory ako teraz, keď si dá do daňových nákladov plnú hodnotu predmetov napísaných na firmu,“ hodnotí štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. O koľko viac by mohla vláda vybrať na daniach vďaka novému paušálu, ešte nie je známe.

01 - Modified: 2006-11-15 13:43:26 - Feat.: 0 - Title: Višňovský je najlepším obrancom "kráľov"
01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 08:56