StoryEditor

Vláda útočí na druhý pilier dôchodkov

Celý poldruhamilión sporiteľov na dôchodok môže prísť o peniaze z druhého piliera. Ministerstvo práce totiž pripravuje zníženie odvodov zo súčasných deviatich na šesť percent. Pre HN to potvrdili dva nezávislé zdroje blízke vláde.

Celý poldruhamilión sporiteľov na dôchodok môže prísť o peniaze z druhého piliera. Ministerstvo práce totiž pripravuje zníženie odvodov zo súčasných deviatich na šesť percent. Pre HN to potvrdili dva nezávislé zdroje blízke vláde.
Pokyn prišiel z ministerstva financií, ktoré tak chce zachrániť výpadky vo verejných financiách: Minister Ján Počiatek by takto chcel už v budúcom roku získať z odvodov sedem miliárd korún. O túto sumu budú ale ľahšie osobné účty dnešných mladých ľudí, budúcich penzistov.
Čaká sociálku život na dlh?
Podľa prepočtov HN môže nadpriemerne zarábajúci človek po 35 rokoch sporenia prísť približne o milión korún. Plánované zmeny však podľa riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka Mratina Chrena problémy dôchodkového systému nevyriešia a spôsobia veľké škody.
Ak sa zvýšia odvody do Sociálnej poisťovne, "vláda bude musieť zvýšiť aj dôchodky, ktoré sa z neho majú v budúcnosti vyplácať," tvrdí.
To by zasa znamenalo zvýšenie dlhov verejnoprávnej poisťovne, ktorá by podľa exministerky práce Ivety Radičovej teraz na vyrovnanie hospodárenia potrebovala 22 miliárd. Posuny v odvodoch z druhého do prvého piliera dôchodkového zabezpečenia pripustil aj hovorca ministra financií Miroslav Šmál. Tvrdí: "Pripravujeme analýzu dosahov".
Peniaze za plynárene sa míňajú
Zmeny v dôchodkoch majú prísť v čase, kedy vláde začínajú chýbať peniaze zo zastavenej privatizácie. Približne 65 miliárd korún, ktoré ešte bývalý kabinet vyčlenil na financovanie dôchodkovej reformy z predaja Slovenského plynárenského priemyslu sa podľa odhadov minie do roku 2009. Reforma sa mala platiť aj z ďalších privatizácií, lenže nová vláda medzičasom predaje štátneho majetku zastavila. Napríklad zo stopnutej privatizácie nákladnej železničnej dopravy bude podľa odhadov chýbať 10 až 15 miliárd korún, z Letiska Bratislava ďalších desať.

Ako ovplyvní zmena odvodov do II. piliera nasporenú sumu
Vek sporiteľa 30 rokov, dĺžka sporenia 35 rokov
Priemerný príspevok pri odvode

9 % z odvodu

6 % z odvodu

Príspevok

1 200 Sk/mes.

800 Sk/mes.

Nasporená suma

2 033 040 Sk

1 355 360 Sk

Zdroj: prepočty HN

01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa brániť rastu cien energií 02 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peniaze na bývanie
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 05:07