StoryEditor

Ako sa brániť rastu cien energií

03.04.2003, 00:00

Je všeobecne známe, že na jednotku DPH sa na Slovensku vynaloží dvaapolkrát toľko energie, ako je priemer v EÚ. Tento prepych platíme zo svojho a tejto povinnosti sa neubránime. Zo svojho platíme tiež domácu spotrebu -- tú však môžeme, na rozdiel od rozhadzovania štátu, ovplyvniť. Prinášame niekoľko rád, ako sa to dá:
Chladnička -- nesmie byť umiestnená v blízkosti tepelných zdrojov, zadná časť musí mať prísun čerstvého vzduchu, nenastavujeme prinízku vnútornú teplotu, každý 1 C° zvyšuje spotrebu o 6 %, nenechávame zbytočne otvorené dvere, nenechávame námrazu -- 1 cm námrazy stojí navyše 75 % elektriny, nevkladáme teplé nádoby ani potraviny, nesmie mať netesné dvere a nečistú vetraciu mrežu na zadnej strane.
Varenie -- staré mamy to vedeli a pre nás je to neuveriteľné, ale naozaj pri varení bez pokrievky spotrebujeme asi 1,5- až 3-krát toľko energie, ako pri varení v zakrytej nádobe.
V kuchyni -- okrem úsporného "veľkého" varenia je tiež osožné vybaviť kuchyňu malými elektrospotrebičmi, ktoré sú pri varení energeticky účinnejšie -- kávovar, mikrovlnná rúra, mixér, hriankovač a pod.
Pranie -- v automatických práčkach je prepych už nárokmi na obsluhu. Ak však nevyužívame kapacitu práčky dostatočne, je to prepych, ktorý odnesie naša peňaženka. Pri kúpe novej práčky sa pozeráme aj na energetickú náročnosť, aj na spotrebu vody a okolnosť, či má program na polovičnú náplň.
Osvetlenie -- pri výmene svetelného zdroja postupne preorientujte celú domácnosť na moderné zdroje. Nielenže majú niekoľkonásobne vyššiu svetelnú účinnosť, ale aj životnosť. "Treba si uvedomiť, že časté vypínanie a zapínanie kompaktných žiariviek výrazne znižuje ich životnosť," pripomína na záver špecialista na energetické poradenstvo Jozef Podola.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 10:03