StoryEditor

Tesla zlacní svoje super autá. Chce ich priblížiť každému

15.01.2015, 12:31
Mladá automobilka mení svet automobilov. Do predaja mieria ďalšie dva modely.

Práve prebiehajúci autosalón v Detroite ukázal jedno obrovské prekvapenie.Teda presnejšie dve. Elon Musk tu oznámil, že očakávaný model SUV od Tesly si už môže každý predobjednať a k prvým zákazníkom príde už o rok.

A tým druhým bolo oznámenie, že ďalší automobil, Tesla Model 3, sa bude predávať za 30 tisíc eur. Avšak bez dane. „Bude to úplne iné auto, ako čokoľvek na cestách,“ vyjadril sa Musk k Modelu 3. 

Práve toto vozidlo by malo masívne rozšíriť elektromobily. Aktuálny Model S štartuje na dvojnásobnej cene. Model 3 bude tak „ľudové auto“, ktoré bude dostupnejšie širším masám. Po oznámenej cene na seba odozva nenechala dlho čakať. Mnohí používatelia na sociálnych sieťach sú z nej nadšení. 

Takto bude vyzerať Model X, prvé SUV od Tesly.

Tesla chce predávať milióny elektromobilov

Elon Musk sa však úprimne vyjadril aj k ziskovosti automobilky. Podľa plánov nebude do roku 2020 reálne zarábať. Nie však preto, že sa vozidlá značky Tesla nepredávajú, ale pre obrovské investície do inovácií a nových modelov. To však nebola správa, ktorú chcel trh počuť, a akcie Tesly ihneď klesli o päť percent.

Musk tak, ako iné automobilky, vidí obrovský potenciál v čínskom trhu, „Počítame s ňou ako s dôležitou súčasťou pri našom strategickom plánovaní.“ Okrem toho sa vyjadril, že Tesla chce už o päť rokov produkovať 500 tisíc áut. V súčasnosti je toto číslo približne desaťkrát menšie. A v roku 2025 je v plánoch podľa Muska „niekoľko miliónov“. 

Práve kľúčovú úlohu budú zohrávať nové vozidlá. Model X, ako elektrické SUV automobilky, bude kráľom na cestách. Očakávajú sa pokročilé technológie pre autonómnu jazdu, dojazd približne 500 kilometrov a obrovský výkon. Tesla  bude totiž Model X ponúkať len s pohonom všetkých štyroch kolies, ktorý nedávno predstavila pri vozidle Model S. 

Model X dostane aj neobyčajné otváranie zadných dverí. 

Možno najrýchlejšie SUV na svete

Ten má takmer 700 koní a z 0 na 100 vyštartuje za 3,2 sekundy. Podobné parametre sa síce nedajú očakávať od SUV, no určite to nebude jedno z tých áut, ktoré by premávku brzdili. Dokonca, ak sa Tesla posnaží, môže z Modelu X urobiť najrýchlejšie SUV na svete. Tento titul drží v súčasnosti nové Porsche Cayenne Turbo S.

Ak chcete byť jedným z prvých, kto si Model X zakúpi, môžete si ho zarezervovať. A to pokojne aj teraz hneď a zo Slovenska. Ako všetko ostatné, Tesla to rieši cez internet. Rezervačka na Model X stojí štyritisíc euro. Hotové síce bude približne podľa Muska v lete, no doma ho budete mať reálne začiatkom roka 2016. 

Toto nie je Model S, ale očakávaná podobna Modelu 3. Tento vizuál označila sama Tesla za takmer totožný s tým, čo pripravuje.

Supernabíjačky aj na Slovensku

Ak čakáte na Model 3, ktorý by mal byť najlacnejším elektromobilom od tejto značky, musíte vydržať ešte dva roky. Príde najskôr v roku 2017. 

No dovtedy by už na Slovensku mali stáť aj dve špeciálne supenabíjačky Tesly. Západ Európy je pokrytý veľmi dobre, no Američania nezabudli ani na Slovensko. Pre HN sa ešte v lete vyjadrili, že hľadajú vhodné miesto. Jedna by mala byť v Bratislave a druhá pri Banskej Bystrici. 

Snímky: Motortrend.com, Reuters, Tesla

01 - Modified: 2007-02-15 21:22:15 - Feat.: 0 - Title: Prvá i posledná agentka advokátka
01 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 02 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 03 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 04 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 05 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
28. apríl 2024 08:12