StoryEditor

V teréne s ikonou Land Rover Defender. Hľadať mu limity je priam nebezpečné

26.04.2022, 11:21
Legenda menom Defender prišla pred pár rokmi v úplne novej, kompletne prepracovanej generácii. S balíkom Explorer však vie byť aj udatným pracantom či spoločníkom na dobrodružstvách mimo ciest.

Automobilový svet už dlho ponúka stroje, ktoré svojimi schopnosťami dokážu dostať do nekomfortnej zóny aj naozaj skúseného vodiča. O prípadnej posádke potom ani nehovoriac. Super výkonné športiaky v jazde na limite vyžadujú maximálnu pozornosť, cit a taktiež dávku patričnej rozvahy.

Každá vodičská chyba môže byť totiž vo výsledku poriadne nebezpečná a zároveň aj nezanedbateľne drahá. Test známeho nitrianskeho modelu, novej generácie Land Rover Defender, má niekoľko podobných momentov. Pretože vyššie uvedené platí aj pri hľadaní limitov zdatných terénnych automobilov.

Land Rover Defender v novej forme je mašina, ktorá v ťažkom teréne v tempách pod päť kilometrov za hodinu dokáže extrémne strašiť nie len posádku, ale aj skúseného vodiča. Môžu za to špičkové schopnosti, ktoré novinke vývojoví technici vpísali do rodného listu.

Špeciálne potom model s expedičným balíkom nazývaným ako Explorer, ktorý s vyvedeným vzduchovým saním, húževnatým naftovým šesťvalcom a terénnymi pneumatikami dostáva do údivu aj skúsených offroaderov. Čo potom bežní vodiči, ktorí si tento atraktívny model kúpia? 

Medzi jeho vychytávky patrí napríklad aj bočný rozkladací rebrík, ktorý vám umožní ľahší výstup na strechu alebo manipuláciu s prípadným osadeným strešným boxom / nosičom. A pritom počas bežných dní nepôsobí na karosérie vôbec rušivo, práve naopak.

Okrem toho je k dispozícii na druhej strane uzamykateľná "schránka", napríklad na zašpinené topánky, aby ste si špinu nenosili po náročných skúškach v teréne do interiéru. Prípadne poslúži ako to môže byť box na potrebné náradie do offroadu.

Videotest Land Rover Defender ukazuje viacero momentov, ktoré dostali redakciu TopSpeed do úzkych a prekvapili aj skúseného inštruktora jazdy v offroade Ladislava Csukáša z Offroad ringu.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/testy, menuAlias = testy, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 06:12