StoryEditor

Prvá jazda s najinteligentnejším Mercedesom. Počas cesty sa s ním porozprávate

31.07.2018, 13:08
Nová Trieda A je technologická špička.

Nový Mercedes Benz Triedy A je ukážkou toho, ako sa prémiové prvky môžu dostať aj do základnejšej triedy. Nešetrilo sa tu ani na technologickej výbave, ktorá prináša príjemné inovácie. Vyskúšali sme si ich počas prvých jázd.

Nové Áčko prichádza v troch líniách, teda Style, Progressive a AMG Line. Model A200 v prevedení AMG Line (horská sivá) nesie v sebe 120 kW benzínový motor a model A180d (polárna biela, AMG Line) ukrýva pod kapotou 85 kW dízlový motor. Samozrejmosťou je 7-stupňová automatická prevodovka.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Dostatok dynamiky majú aj základné motorizácie, no o niečo pohodlnejšia jazda nás čakala najmä pri adaptívnom podvozku. Oba modely využívajú 18-palcové disky AMG z ľahkej zliatiny a obsahujú LED svetlá s 18 samostatne ovládateľnými diódami v každom svetlomete.

Dosť nás oslovila vynovená predná časť s diamantovou maskou chladiča a za pozornosť stoja aj spätné zrkadlá. Tie v novej generácii skoro vôbec nevytŕčajú a svoje miesto si našli uchytené na dverách. 

Nová Trieda A je technologická špička. Už prvý dojem z interiéru vám to má prezradiť. Pohľad vám totiž ihneď padne na veľký nápadný displej, ktorý zaberá veľkú časť palubnej dosky. Podobne, ako v triede S, aj tu je nový dizajn multimediálneho systému MBUX na vrcholovej úrovni.

Displej je dotykový, čo síce nie je nič nezvyčajné, no Mercedes sa tomuto ovládaniu vyhýbal kvôli bezpečnosti a pozornosti vodiča. Vypočuli však prosbu zákazníkov a tak si po displeji môžete konečne poťapkať prstami.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Stále je však k dispozícii aj moderný touchpad umiestnený v stredovej konzole. Musíme ho pochváliť za skvelé reakcie a ergonomické tvarovanie s opierkou na ruku.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Okrem toho však môžete novinku Triedy A ovládať aj cez volant. Obsahuje niekoľko tlačidiel, no čo je hlavné, aj malé dotykové plôšky na lepšiu navigáciu v menu. Vďaka tomu nemusíte pre plnohodnotné ovládanie ani zložiť ruky z volantu.

​To však stále nie je všetko. Je tu totiž aj hlasový asistent, takže ovládať sa dá aj hlasovými povelmi. Vie samozrejme po anglicky, no poradí si aj s češtinou, pričom ho aktivujete slovami Múj Mercedesi. Hoci je to zábavné, predsa len množstvo príkazov musí zaznieť s presnejším kľúčovým slovom, inak vám nebude systém rozumieť. Na začiatok to však stačí a tak si môžete nastaviť klimatizáciu, kúrenie, podsvietenie interiéru, zistiť čas a niekoľko ďalších.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Celkovo je interiér veľmi pekný, no vo chvíli keď poriadne zasvieti slnko, klavírny lak v interiéri ukáže svoju slabšiu stránku a zdôrazní každú jednu nečistotu. Keď je však zamračené, vaše auto vyzerá skvele!

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Technológie nie sú len na parádu a Mercedes Triedy A je vybavený aj množstvom asistenčných systémov a funkcií. Či už je reč o udržiavaní odstupu vo forme systému Distronic, aktívnom asistentovi núdzového zastavenia, zmeny jazdného pruhu, alebo o aktívnom parkovacom asistentovi. Ten sa hodí všetkým, ktorí nie sú práve najzručnejší v parkovaní v útlych priestoroch. Vyskúšali sme to na vlastnej koži a dosvedčujeme, že všetky tri autá to zvládli bez škrabanca :)

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Poznáte situácie, kedy po vypnutí motora ešte sedíte chvíľu v aute a telefonujete či rozprávate sa so spolujazdcom? Oslabíte si pozornosť, no vaše Áčko drží stráž za vás. Ešte 3 minúty po vypnutí zapaľovania totiž funguje upozornenie od asistenta sledovania mŕtveho uhla. To vás upozorní pri prípadnom vystupovaní z auta rovno do premávky.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Čerešničkou na torte je 24-hodinový Concierge servis, ktorý vám objedná večerné kino, ale aj odošle trasu do navigácie. Keď ste v cudzom prostredí, navigácia môže navyše zobraziť cestu v rozšírenej realite, teda v reálnom prostredí vám medzi budovami či domami zobrazuje šípky. Skvelé!

​Či už si teda kúpite nový Mercedes Triedy A pre jeho jazdné vlastnosti, vysokú technologickú výbavu alebo pre možnosť vybrať si zo 64 farieb náladového osvetlenia – to je už len na vás.

Mercedes_Benz

01 - Modified: 2018-06-29 10:06:34 - Feat.: 0 - Title: BMW uzavrela miliardovú zmluvu s Číňanmi, budú vyrábať batérie pre elektromobily 02 - Modified: 2018-07-12 11:38:59 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme elektráreň na kolesách: BMW je ideálne do mesta, má však jednu anomáliu 03 - Modified: 2018-07-19 11:09:01 - Feat.: 0 - Title: Toto BMW za 170-tisíc má spotrebu ako Fabia. Na dovolenke vás však čakajú problémy 04 - Modified: 2018-06-07 14:22:59 - Feat.: 0 - Title: Vlajková loď Peugeotu dostala praktickú verziu. Toto je nový štýlový kombík 05 - Modified: 2018-10-10 08:49:42 - Feat.: 0 - Title: Toto je najkrajší Peugeot súčasnosti. Má dokonca funkciu z prémiových áut
01 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-03 12:00:00 - Feat.: - Title: Suzuki mieri tam, odkiaľ ostatní odišli. Nový Swift je moderné auto zo starej školy 03 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži? 04 - Modified: 2024-03-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme český kombík zo Slovenska: Očakávaná novinka ponúka brutálny priestor 05 - Modified: 2024-03-08 10:51:07 - Feat.: - Title: Kórejská automobilka mení názov a štartuje elektrickú éru. Prvý model k nám príde na jar
menuLevel = 2, menuRoute = auto/testy, menuAlias = testy, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 10:00