Helena Třeštíková, režisérka SNÍMKA: Mafra, Jan ZátorskýSNÍMKA: Mafra, Jan Zátorský
StoryEditor

Etuda nielen manželská: Považujem sa za kronikára bežného života, hovorí režisérka Helena Třeštíková

18.06.2023, 08:00
  • Jej časozberné dokumenty Manželské etudy sú už legendárne. Čo by však zostalo v dokumentárnom filme, keby ho mala režisérka Helena Třeštíková (73) natočiť a zostrihať z toho, čo sama zažila?
  • Najpravdepodobnejšie by sa vraj začínal pohľadom z okna štvrtého poschodia dole na Václavské námestie, kde vyrastala a kde nevdojak nasávala záujem o obyčajných ľudí, sem-tam unášaných dejinnými udalosťami.
  • „Nadšené šesťročné dievčatko by zhora pozorovalo žižkovské komunistky, ako v prvomájovom sprievode pomocou svojich šatiek vytvárajú československú zástavu alebo nápis: Nech žije KSČ,“ predstavuje si prvý záber kráľovná časozberného dokumentu.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Svoj pomyselný životný časozber by ste začali pohľadom na prvomájový sprievod na Žižkove. Čím by záber pokračoval?

Do izby by prišiel otec a moje nadšenie by lakonicky okomentoval: Je to nechutný cirkus. Spýtala by som sa prečo a on by mi odpovedal, že keď budem veľká, tak to pochopím. Prvé máje boli v detstve moje najobľúbenejšie akcie. Dnes to môže vyzerať ako privilégium nejakej vyššej triedy, že sme bývali práve tam, ale bola to náhoda. Otec bol z Poděbrad a mama z Prahy, brali sa v roku 1942 a vídali sa len cez víkendy. Žiadosť o byt mali podanú, a keď sa po oslobodzovaní uvoľňovali byty po Nemcoch, dostali ho na Václaváku. A pretože sa tam stále niečo dialo, spoločenské udalosti sa automaticky stali súčasťou môjho sveta.

image

Rád spovedám v krčme. Tam ľudia častejšie naberú odvahu ma osloviť, hovorí kňaz

Rodičia vaše nadšenie nijako nekorigovali?

Bola som neskôr pionierka a chodila som aj do sprievodov, a nijako to nekomentovali. Ale babička, ktorá kvôli komunistom prišla o veľký majetok, tá si nebrala servítky. Pionieri bežne nosili do školy červenú šatku. Aj keď som túžila po obedoch v školskej jedálni, musela som chodiť k nej. Šatku som si pred domom schovávala, pretože som vedela, že to neznáša. Alebo keď som z knižnice priniesla nejakú ruskú knižku typu Vaska Trubačov a jeho kamaráti, povedala: „Ježiši, čo je to zase za brak?!“

Také knižky vás bavili?

Rozprávali o hrdinských činoch detí v časoch vojny. Ruský výklad tej doby hlásal, že sme aj za cenu obetí zvíťazili nad nepriateľom a že teraz už bude svet iba lepší. Nerozlišovala som Východ a Západ, ale verila som, že som sa narodila do šťastnej doby: zlé je prekonané a intenzívne sa teraz dopracovávame k lepšiemu, a hltala som všetku dostupnú literatúru. Napríklad vďaka Denníku Anny Frankovej som si v jedenástich rokoch začala písať denník (Anna Franková je dievča z nemeckej židovskej rodiny, ktorá v 15 rokoch zomrela v nacistickom koncentráku a ktorú po smrti preslávil jej denník, pozn. red.).

Rozprávate o sebe, že ste boli nadšená nástenkárka!

Kronikárka, nástenkárka – k tomu som inklinovala. Prvý, piaty, deviaty (komunistické sviatky: Sviatok práce, Májové povstanie českého ľudu 1945, Oslobodenie vlasti Sovietskou armádou 1945, pozn. red.) – to bola jedna nástenkárska téma, Medzinárodný deň žien, samozrejme, a 7. november – Veľká októbrová socialistická revolúcia, to boli vtedajšie highlighty (hlavné motívy, pozn. red.), ktoré som nástenkársky spracovávala.

Boli ste v triede obľúbená?

Obľúbení boli športovci a tí, čo hrali na gitare a spievali, ale nástenkárka? To nie, ja som bola skôr klasická nenápadná dvojkárka.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľ Pavol Rankov: Čo keď celý sever planéty zrazu zmizne 02 - Modified: 2023-03-18 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s prvou dámou Česka, Evou Pavlovou: Chceme, aby sa do spoločnosti vrátila slušnosť 03 - Modified: 2023-05-03 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Návrhár Lukáš Krnáč: Niektorí chcú byť provokatívni, ale len trošku, aby neurazili. Ja to tak nerobím
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 16:18