Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a predseda Európskej rady Charles Michel. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

"Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

10.04.2024, 19:31
Autor:
TASRTASR

Členstvo v Európskej únii podľa Zuzany Čaputovej veľmi významné pre krajiny ako Slovensko. Veľmi výrazne sa to ukázalo v posledných rokoch počas viacerých kríz, od covidu až po vojnu na Ukrajine a ekonomické krízy.

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Uviedla to v stredu v Bruseli prezidentka Zuzana Čaputová po prijatí u predsedníčky Europarlamentu Roberty Metsolovej a po stretnutí s viacerými slovenskými europoslancami, informuje spravodajca TASR.

Prezidentka pripomenula, že pred príchodom do europarlamentu mala stretnutie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a na Zastúpení Slovenska pri Európskej únii sa stretla so slovenskými zamestnancami euroinštitúcií.

Covidová pandémia

Upozornila, že jej rozlúčková akcia v Bruseli je zároveň aj príležitosťou pripomenúť si 20. výročie vstupu Slovenska do Únie.

Podľa jej slov je členstvo v Európskej únii veľmi významné pre krajiny ako Slovensko. Veľmi výrazne sa to ukázalo v posledných rokoch počas viacerých kríz, od covidu až po vojnu na Ukrajine a ekonomické krízy. Preskúšali Úniu a ukázali, že je zmysluplná, užitočná a vďaka tomu sa tie krízy podarilo zvládnuť lepšie, dodala.

"Často počúvame doma o diktáte z Bruselu, ale aj z tohto miesta chcem zdôrazniť, že Brusel sme my. Máme možnosť tak ako nikdy predtým, keď sme členmi neboli, podieľať sa na formovaní spoločnej vízie tohto spoločenstva," opísala situáciu.

Upozornila, že mnohí Úniu spájajú len s finančnými výhodami, ale je to aj spoločenstvo hodnôt, "ktoré nás chránia a ktoré poskytuje konkrétne benefity našim občanom".

Blížiace sa voľby

Na pôde Europarlamentu preto vyzvala občanov Slovenska, aby 8. júna využili možnosť hlasovať v eurovoľbách.

"Chcem aj toutu cestou pozvať občanov Slovenska, aby týmto voľbám venovali veľkú pozornosť, aby si vybrali kandidátov, ktorým dôverujú. Práve prostredníctvom svojich poslancov sa môžu podieľať na tvorbe rozhodnutí Únie," vysvetlila.

Ako posledné mala prezidentka v Bruseli naplánované stretnutie so šéfkou exekutívy Európskej únie Ursulou von der Leyenovou. Čaputová uviedla, že ona nebude otvárať otázku možného zmrazenia eurofondov Slovensku kvôli obavám z porušovania právneho štátu, čo eurokomisia už viackrát naznačila a čo má byť aj predmetom listu, ktorý poslala do Bratislavy.

"Je to téma, ktorá sa rieši medzi slovenskou vládou a Európskou komisiou. Viem, že sú v intenzívnom kontakte a verím, že celá tá komunikácia bude spieť k tomu, aby to nebolo na úkor našich občanov," odkázala prezidentka. V závere zdôraznila, že za absurdné považuje slová premiéra Roberta Fica, že Slovensko môže prísť o eurofondy kvôli tomu, že Ivan Korčok prehral prezidentské voľby.

01 - Modified: 2024-04-08 10:51:24 - Feat.: 1 - Title: V akej strane by mohol Korčok skončiť? Na stole sú dve stratégie, hovorí odborník 02 - Modified: 2024-04-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Miliónové nábery aj jednorazová stávka za 30-tisíc eur. Slováci pri voľbách prepisovali tipérske rekordy 03 - Modified: 2024-04-04 16:46:17 - Feat.: 1 - Title: Nemecký poslanec Bystroň popiera úplatky od proruskej platformy Voice of Europe, ktorá mala šíriť propagandu
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:10:06 - Feat.: - Title: Radačovský vypustil v europarlamente bielu holubicu, mal ju skrytú v taške pod sakom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:07