Prezidentka SR Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

NATO aj po voľbách vníma Slovensko ako zodpovedného partnera, vyhlásila Čaputová

10.04.2024, 11:07
10.04.2024, 13:04
Autor:
TASRTASR

Prezidentka sa prišla rozlúčiť so šéfom Aliancie, pretože viackrát zastupovala Slovensko na samitoch NATO.

Slovensko je po vlaňajších parlamentných a nedávnych prezidentských voľbách vnímané Severoatlantickou alianciou ako zodpovedný a hodnoverný partner. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stredajšom stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

Prezidentka do Bruselu zavítala v rámci série rozlúčkových zahraničných ciest. V utorok (9. 4.) bola na návšteve Nemecka, kde sa stretla s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a v stredu popoludní má na programe stretnutie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou a vo večerných hodinách ju prijme predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

image

Čaputová to už nemusí stihnúť. Päť vecí, ktoré čakajú Pellegriniho krátko po nástupe do Prezidentského paláca

Vstup do NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí

Čaputová pripomenula, že sa prišla rozlúčiť so šéfom Aliancie, pretože viackrát zastupovala Slovensko na samitoch NATO. Obaja si pripomenuli 75. výročie založenia NATO a tiež 20. výročie vstupu Slovenska do tohto zoskupenia.

"V našej novodobej histórii to bolo jedno z najdôležitejších a dobrých rozhodnutí, pokiaľ ide o obranu a bezpečnosť," povedala. Podľa nej to platí aj v súčasnej geopolitickej situácii, keď ruská agresia na Ukrajine zvýraznila dôležitosť ochrany bezpečnosti Slovenska.

image

Čaputová bude úradovať z Košíc, rozlúčiť sa pôjde aj do Prahy. Aký bude záver jej mandátu?

Za dobrú správu považuje prítomnosť spojencov z NATO na území Slovenska ako súčasť predsunutej prítomnosti na východnom krídle Aliancie a zaisťovanie vzdušnej obrany Slovenska spojencami z Česka, Maďarska a Poľska.

So Stoltenbergom hovorila o vojne na Ukrajine a aj o júlovom samite NATO vo Washingtone, kde Slovensko bude zastupovať už nový prezident. Čaputová však ešte stihne samit Bukureštskej deviatky (B9).

Hodnotené sú konkrétne kroky Slovenska 

"Poďakovala som sa Stoltenbergovi za jeho profesionálne líderstvo, pretože na jeseň končí svoju misiu. Toto stretnutie bolo pre mňa zaujímavé profesionálne aj ľudsky. Obrana a bezpečnosť je prirodzene jednou z hlavných tém v našej krajine," vysvetlila.

Priznala, že so Stoltenbergom nehovorila o konkrétnych výrokoch niektorých slovenských politikov o vzťahoch k Rusku, podľa jej slov však takéto kroky nerobia Slovensku dobré meno v zahraničí.

"Naopak, hovorila som o tom, že Slovensko je spoľahlivým spojencom, plníme si naše záväzky, aj pokiaľ ide o dve percentá HDP do obrany, aj pokiaľ ide o modernizáciu obrany," uviedla. Spresnila, že Slovensko je vnímané ako spoľahlivý člen pri investíciách do munície, húfnic a odmínovania.

image

Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)

Na otázku či v NATO nie sú obavy, že na Slovensku po voľbách dôjde k zmene prístupu k Aliancii, Čaputová uviedla, že nezaznamenala žiadne pochybnosti ohľadom kvality členstva SR v NATO. "Tá rétorika vo vzťahu k Ukrajine je registrovaná, ale to, čo je tu hodnotené, sú konkrétne kroky a tie sú vnímané pozitívne," odkázala.

V závere upozornila, že ochrana slovenského vzdušného priestoru bude pre Slovensko veľkou témou na júlovom samite Aliancie v hlavnom meste USA.

"Washington má posunúť dopredu posilnenie protivzdušnej obrany a aj tú rotačnú bázu našich spojencov dohodnutú vlani vo Vilniuse, na základe reálnej potreby podľa konkrétnej geopolitickej situácie," vysvetlila prezidentka.

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:53