Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Ismail Haníja. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Hamas odmietol aktuálny návrh Izraela na prímerie a prepustenie rukojemníkov, píše CNN

05.04.2024, 23:18
Autor:
ČTKČTK

Aktuálny protinávrh Izraela podľa militantnéhio hnutia nereflektuje jeho požiadavky.

Palestínske hnutie Hamas odmietlo aktuálny protinávrh Izraela v prebiehajúcom vyjednávaní o možnom prímerí v Pásme Gazy a o prepustení rukojemníkov zadržiavaných Hamasom, pretože podľa hnutia nereflektuje jeho požiadavky. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na diplomata oboznámeného s rozhovormi.

Návrh dohody odmietli

"Odmietli (návrh dohody) a tvrdili, že nijako nereaguje na ich požiadavky," povedal nemenovaný diplomat. Hamas sa domnieva, že "izraelský návrh neobsahuje nič nové, takže nevidí dôvod čokoľvek meniť na vlastnom návrhu," dodal.

Návrh, ktorý Izrael zaslal Hamasu začiatkom tohto týždňa, podľa neho nepristúpil na dve základné podmienky tohto radikálno-islamistického palestínskeho hnutia, proti ktorému vedú Izraelčania v Pásme Gazy už pol roka vojnu v odvete za októbrový teroristický útok.

Hamas žiada, aby sa mohli ľudia, ktorí utiekli pred bojmi zo svojich domovov, neobmedzene vracať na sever pásma, a aby sa izraelská armáda z celého jeho územia úplne stiahla.

image

Rada OSN pre ľudské práva vyzvala na zbrojné embargo voči Izraelu, varuje pred genocídou

Vysoko postavený predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán vo štvrtok povedal, že od 14. marca, keď tieto dve kľúčové požiadavky oznámil prostredníkom v rokovaní, sa postoj hnutia nezmenil. Posledné kolo vyjednávania v Egypte podľa neho neprinieslo "žiadny pokrok".

Diplomat, s ktorým hovorila CNN, povedal, že Izrael trvá na možnosti kontrolovať osoby pohybujúce sa na sever aj na tom, že svoje jednotky zo strednej časti pásma nestiahne. Izrael nesúhlasí s nekontrolovaným návratom Palestínčanov na sever pásma, pretože sa obáva, že by sa tam mohli opäť infiltrovať bojovníci Hamasu potom, čo ich armáda z tohto územia vytlačila.

Biely dom dnes potvrdil, že cez víkend prebehne v Káhire ďalšie kolo rokovaní s cieľom dosiahnuť dohodu o prímerí. Podľa oficiálnych zdrojov CNN a izraelských médií sa ho opäť zúčastní riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, šéfovia izraelských tajných služieb Mosad a Šin Bet David Barnea a Ronen Bar, šéf egyptskej tajnej služby GIS Abbás Kamel a katarský premiér Muhammad bin Ab Satie.

Uzavretie prímeria je kľúčové

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby dnes uviedol, že prezident Joe Biden vo štvrtkovom telefonáte izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal, aby dal svojim vyjednávačom, ktorí zamieria do Káhiry, mandát na čo najrýchlejšie dosiahnutie dohody.

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny považujú uzavretie prímeria za zásadné pre to, aby do Gazy, kde podľa OSN hrozí vypuknutie hladomoru, mohlo prúdiť viac humanitárnej pomoci.

Na základe najnovšieho návrhu by Izrael a Hamas súhlasili so šesťtýždňovým prímerím výmenou za prepustenie starších, chorých a zranených rukojemníkov, ktorých Hamas doteraz zadržiava. Uzavretie tejto dohody sa však už niekoľko týždňov nedarí dosiahnuť s tým, pretože ani jedna strana nie je urobiť kompromis v sporných bodoch.

image

Úder Izraela na iránsky konzulát je bod obratu od 7. októbra, vyhlásil šéf Hizballáhu

Izraelčania začali vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom úplne zničiť Hamas po jeho útoku zo 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci povraždili v izraelskom pohraničí takmer 1200 ľudí a zhruba 250 osôb zavliekli na palestínske územie.

Necelú polovicu rukojemníkov Hamas prepustil počas týždenného a doteraz jediného prímeria na konci novembra. Podľa úradov ovládaných Hamasom prišlo od začiatku vojny o život vyše 33-tisíc Palestínčanov. Podľa Izraela tento údaj zahŕňa viac ako 13-tisíc zabitých bojovníkov Hamasu. Počas pozemnej ofenzívy padlo aj 256 izraelských vojakov.

 

01 - Modified: 2024-04-05 20:15:04 - Feat.: 1 - Title: Biden vyhlásil, že Izrael poslúchol jeho požiadavku vpustiť pomoc do Gazy 02 - Modified: 2024-04-05 11:59:31 - Feat.: 1 - Title: Charita po útoku na svojich ľudí v Gaze požaduje vyšetrenie incidentu nezávislou komisiou 03 - Modified: 2024-04-05 09:04:26 - Feat.: 1 - Title: Izraelské letectvo vykonalo desiatky útokov, pechota bojuje v Chán Júnise
01 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 02 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 03 - Modified: 2024-05-02 17:47:41 - Feat.: - Title: Parížska univerzita odmietla požiadavky študentov o Izraeli, tí chystajú hladovku 04 - Modified: 2024-05-02 15:47:14 - Feat.: - Title: Turecko úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom. Erdogan ostro Jeruzalem kritizuje 05 - Modified: 2024-05-02 15:15:57 - Feat.: - Title: Šéf Hamasu Haníja skúma návrh na prímerie v pozitívnom duchu. V Egypte sa chce dohodnúť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 00:01