Izraelskí predstavitelia pracujú na mieste činu, ktorý izraelská polícia opisuje ako údajný strelecký útok severne od mesta Kirjat Malachi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prišiel na zastávku a spustil paľbu. Streľba na juhu Izraela si vyžiadala dvoch mŕtvych a štyroch zranených

16.02.2024, 15:11
Autor:
ČTKČTK

Tento útok nám pripomína, že celá krajina je front a že vrahovia, ktorí prichádzajú nielen z Gazy, nás chcú všetkých zabiť, povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia a dvaja ďalší zahynuli pri útoku strelnou zbraňou na autobusovej zastávke na juhu Izraela. Polícia dnes uviedla, že útočník bol neutralizovaný, informoval portál The Times of Israel (Tol). Incident sa odohral severne od mesta Kirjat Malachi. Motív činu zatiaľ nie je známy.

Kaplanova nemocnica oznámila, že 20-ročný muž a jedna ďalšia osoba na následky zranení zomreli. Podľa zdravotníckeho zariadenia sú dvaja zranení vo vážnom stave a dvaja v stredne ťažkom.

Podľa izraelských médií prišiel útočník na miesto v aute a začal paľbu. Zastrelil ho ozbrojený civilista, ktorý bol na mieste činu. Polícia uviedla, že na mieste pokračuje rozsiahla pátracia akcia, ktorá má zistiť, či do útoku neboli zapojení ďalší ľudia.

Denník Tol s odvolaním sa na políciu uviedol, že útočníkom bol obyvateľ utečeneckého tábora Šuafát vo východnom Jeruzaleme. Zrejme konal sám.

"Tento útok nám pripomína, že celá krajina je front a že vrahovia, ktorí prichádzajú nielen z Gazy, nás chcú všetkých zabiť," povedal premiér Benjamin Netanjahu.

"Budeme pokračovať v boji až do úplného víťazstva," dodal. Napätie v regióne silnie, pretože Izrael pokračuje v bombardovaní Pásma Gazy viac ako štyri mesiace po tom, ako palestínska militantná skupina Hamas vykonala teroristický útok, pri ktorom zahynulo na 1200 ľudí a 253 ďalších bolo unesených.

Izraelský krajne pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir uviedol, že incident "opäť dokazuje, že zbrane zachraňujú životy".

V súvislosti s útokom Hamasu z vlaňajšieho 7. októbra, ktorý prinútil Izraelčanov k rekordnému počtu ozbrojení, prisľúbil zvýšiť distribúciu strelných zbraní civilistom. Izraelská ofenzíva v Gaze zabila podľa palestínskych zdravotníckych úradov viac ako 28-tisíc Palestínčanov, spustošila veľkú časť územia a vyhnala z domovov väčšinu z 2,3 milióna obyvateľov.

01 - Modified: 2024-04-27 13:10:53 - Feat.: - Title: Fínskeho poslanca parlamentu zadržali pre streľbu. Bude to mať vážne následky, reaguje šéfka jeho strany 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:43