Český minister vnútra Vít Rakušan (uprostred) a policajt Martin Vondrášek (vľavo) hovoria s novinármi po masovej streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v centre Prahy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Strelec zrejme okrem Prahy vraždil aj v Klánoviciach, v škole ukryl množstvo zbraní a streliva

21.12.2023, 22:01
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Kvôli udalosti sa mimoriadne zišla vláda za účasti prezidenta Petra Pavla a šéfa Bezpečnostnej informačnej služby Michala Koudelku.

Strelec z Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe zrejme zabil aj muža a dieťa v Klánoviciach, uviedol policajný prezident Martin Vondrášek na tlačovej konferencii.

Obete vyberal náhodne, bez súvislosti, podotkol. Tragédia v Prahe má podľa Vondráška 14 obetí, 25 ľudí je zranených, z toho desať ľudí ťažko.

Nebyť rýchleho zásahu polície, obetí mohlo byť viac 

"Bol som pred chvíľou na mieste hrozného činu, videl som obrovský arzenál zbraní a streliva v budove fakulty," povedal policajný prezident.

„Nebyť rýchleho zásahu polície, tak by obetí bolo násobne viac. Keď útočník strieľal z rímsy, tak policajti opätovali paľbu a urobili všetko, čo bolo v ich silách,“ dodal Vondrášek.

image

Útok na Karlovej univerzite v centre Prahy: Hlásia 15 mŕtvych a množstvo zranených, zomrel aj strelec

„Veľmi vážne pracujeme s verziou, ktorá je v tejto chvíli veľmi reálna, že útočník z Filozofickej fakulty má na svedomí aj dve obete z konca minulého týždňa v Klánovickom lese,“ uviedol Vondrášek s tým, že obete vyberal náhodne. Pred šiestimi dňami zatiaľ neznámy páchateľ zastrelil v lese dospelého a dieťa, podľa médií sú obeťami tridsaťdvaročný muž a jeho iba dvojmesačná dcéra.

Polícia aktuálne zisťuje totožnosť obetí strelca. Všetky podľa Vondráška prišli o život v budove univerzity, hoci jedného z mŕtvych našla polícia ležať vonku na ulici.

Minister vnútra Vít Rakúšan povedal, že stojí za kvalitnou prácou polície. Netýka sa to len dnešného zásahu, ktorý bol podľa neho veľmi profesionálny. Vicepremiér tiež vyzval na zdieľanie len overených informácií polície. Šíriace sa dezinformácie sú podľa neho zrejme premysleným útokom „ruskej trollej farmy“.

Fiala: Pre tento hrozný čin neexistuje žiadne ospravedlnenie

Kvôli udalosti sa mimoriadne zišla vláda za účasti prezidenta Petra Pavla a šéfa Bezpečnostnej informačnej služby Michala Koudelku.

Premiér Petr Fiala vyjadril nad udalosťou smútok a znechutenie. „Pre tento hrozný čin neexistuje žiadne ospravedlnenie. Rovnako ako mnohí z vás cítim hlboký smútok a znechutenie tvárou v tvár tomuto nezmyselnému a brutálnemu násiliu,“ povedal premiér Petr Fiala.

„V tejto chvíli to vyzerá, že išlo o čin osamelého strelca, ktorý je teraz po smrti. Nejde teda o akt medzinárodného terorizmu alebo organizovanej skupiny. Bol som uistený, že bezpečnostné zložky majú situáciu plne pod kontrolou a žiadne ďalšie nebezpečenstvo občanom ČR nehrozí,“ dodal.

image

Najprv doma zabil otca, potom vyrazil vraždiť na univerzitu. Teror asi plánoval

Strieľal dvadsaťštyriročný študent David K. z Kladenska. Zabil 14 ľudí, ďalší zranil. Potom zastrelil aj sám seba. Polícia ho podozrieva, že v rovnaký deň zabil aj svojho otca. Bol legálnym držiteľom niekoľkých zbraní.

Po páchateľovi masakru na Filozofickej fakulte v Prahe polícia už pátrala ešte predtým, než sa hrozného činu v hlavnej budove školy dopustil. Vychádzali z hypotézy, že po vražde otca sa išiel do Prahy sám zabiť. Policajti ho šli hľadať v budove, kde predpokladali, že bude mať prednášku. Strelec však zamieril do inej.

Štvrtková streľba je najtragickejšia v histórii Českej republiky. V Uhorskom Brode zomrelo v roku 2015 osem, pri streľbe v ostravskej nemocnici v roku 2019 šesť ľudí.

01 - Modified: 2023-12-21 23:37:15 - Feat.: 1 - Title: Páchateľa masakru v Prahe polícia hľadala už pred streľbou, ale v inej budove 02 - Modified: 2023-12-21 18:01:09 - Feat.: 1 - Title: Policajti vypratali okolie Filozofickej fakulty v Prahe. Majú podozrenie na bombu 03 - Modified: 2023-12-21 21:19:06 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka, premiér a ministri kondolovali Česku, ponúkli pomoc
01 - Modified: 2024-04-27 13:10:53 - Feat.: - Title: Fínskeho poslanca parlamentu zadržali pre streľbu. Bude to mať vážne následky, reaguje šéfka jeho strany 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 04 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 05 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:48