Írsko-izraelské dievča Emily Hand, ktorú uniesli ozbrojenci z Hamasu počas útoku na Izrael 7. októbra, sa stretáva so svojím otcom Thomasom Handom po prepustení v rámci dohody o výmene rukojemníkov a väzňov medzi Hamasom a Izraelom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hamas vydal v druhom kole výmeny s Izraelom 17 rukojemníkov: Deväťročné dievčatko čakala narodeninová oslava

26.11.2023, 07:23
Autor:
TASRTASR

Prepustených, vrátane štyroch Thajčanov, prevzali v sobotu neskoro večer od Hamasu najprv zástupcovia Červeného kríža a previezli ich do Egypta. Následne ich dopravili do Izraela.

Izraelská armáda v noci na nedeľu miestneho času oznámila, že palestínske militantné hnutie Hamas prepustilo zo zajatia v Pásme Gazy 13 Izraelčanov a štyroch cudzincov. Išlo o druhé kolo výmeny v rámci dohody o štvordňovom prímerí vo vojne medzi Hamasom a Izraelom.

Prepustení sú už v Izraeli a prevážajú ich do nemocníc na pozorovanie, potom sa stretnú s rodinami. Informovali o tom tlačové agentúry AP, AFP a DPA.

Zdržanie výmeny

Prepustených, vrátane štyroch Thajčanov, prevzali v sobotu neskoro večer od Hamasu najprv zástupcovia Červeného kríža a previezli ich do Egypta. Následne ich dopravili do Izraela.

Hamas pozdržal prepustenie rukojemníkov o niekoľko hodín a obvinil Izrael z porušenia podmienok dohody o prímerí. Pozastavenie prepustenia prišlo v poslednej chvíli a vznikla tak napätá patová situácia, ale nakoniec sa vďaka medzinárodným vyjednávačom prepustenie rukojemníkov uskutočnilo.

image

Hamas odovzdal 13 Izraelčanov a štyroch cudzincov Červenému krížu

Hnutie Hamas totiž najprv tvrdilo, že dodávky humanitárnej pomoci povolené Izraelom boli menšie, než bolo sľúbené a že z nich na sever Pásma Gazy neprišlo dosť - práve táto časť palestínskej enklávy je teraz centrom izraelskej pozemnej operácie a hlavnou bojovou zónou. Hamas tiež tvrdil, že v prvom kole výmeny v piatok nebol prepustený dostatok dlhodobo väznených Palestínčanov.

Izrael má v nedeľu nadránom prepustiť z väzenia 39 Palestínčanov. Hamas uviedol, že to bude šesť žien a 33 mladých mužov vo veku do 19 rokov. Väzňov prepustia blízko ich bydlísk na Západnom brehu Jordánu (teda v druhej palestínskej enkláve) alebo vo východnom Jeruzaleme.

Hamas zajal približne 240 rukojemníkov pri masívnom útoku na Izrael 7. októbra, ktorý bol spúšťačom súčasnej vojny s Izraelom. Počas štvordňového prímeria má byť prepustených celkovo 50 rukojemníkov a 150 palestínskych väzňov.

Ženy a deti

Medzi izraelskými prepustenými rukojemníkmi v druhom kole je sedem detí a šesť žien, oznámil úrad premiéra Benjamina Netanjahua. Väčšina prepustených je z kibucu Beeri, kde militanti z Hamasu pri cezhraničnom útoku z Pásma Gazy na Izrael 7. októbra vraždili ľudí.

Deti sú vo veku tri až 16 rokov a ženy vo veku 18 až 67 rokov. Podľa hovorcu kibucu všetci prepustení majú buď blízkeho člena rodiny zabitého pri útoku 7. októbra alebo majú blízkeho stále v zajatí v Pásme Gazy.

image

Desaťtisíce Izraelčanov žiadali prepustenie všetkých rukojemníkov

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu skoro ráno uviedla, že sa jej "uľavilo" po prepustení druhej skupiny rukojemníkov zajatých palestínskym militantným hnutím Hamas, keďže na slobodu sa dostali aj štyria ľudia s dvojakým nemecko-izraelským občianstvom.

"Myslím na nich a na tých, čo sú ešte stále v rukách Hamasu. Pracujeme zo všetkých síl na tom, aby sme zaistili, že aj oni budú čoskoro slobodní," napísala nemecká ministerka na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

Narodeniny slávi doma

Írsky premiér Leo Varadkar tiež oznámil, že v druhom kole výmeny v rámci dohody o prímerí bolo militantmi z Hamasu v sobotu prepustené aj deväťročné dievčatko s dvojakým občianstvom Emily Handová. Jej otec ju pokladal celé týždne za mŕtvu, a potom zistil, že je zadržiavaná ako rukojemníčka.

"Toto je deň nesmiernej radosti a úľavy pre Emily Handovú a jej rodinu," uviedol premiér Varadkar. "Nevinné dieťa, ktoré bolo stratené, sa teraz našlo a vrátilo. Vydýchli sme si s obrovskou úľavou. Naše modlitby boli vypočuté," dodal.

image

Desaťtisíce ľudí žiadali na propalestínskom pochode v Londýne trvalé prímerie

Emily patrila k približne 240 ľuďom, unesených militantmi z Hamasu, keď 7. októbra cez bezpečnostný plot prenikli z Pásma Gazy do Izraela a zaútočili. Zabili tam približne 1200 Izraelčanov a cudzincov, ako uvádzajú izraelské úrady.

Po najsmrtiacejšom útoku v dejinách Izraela spustila táto krajina bombardovanie Pásma Gazy a neskôr aj pozemnú operáciu s cieľom zlikvidovať Hamas. Zabila pritom takmer 15-tisíc ľudí, väčšinou civilistov a vrátane tisícov detí, ako vyhlasuje vláda Hamasu v palestínskej enkláve.

Hamas a Izrael následne uzavreli dohodu o štvordňovom prímerí, ktorej súčasťou je výmena rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy za Palestínčanov väznených v Izraeli.

Izraelské úrady oznámili, že do Izraela sa vďaka dohode vrátilo 13 Izraelčanov a štyria cudzinci, Thajčania. Emily dovŕšila tento mesiac v zajatí deväť rokov. Jej rodina v Írsku usporiadala narodeninovú oslavu v Dubline.

01 - Modified: 2023-11-25 22:24:50 - Feat.: 1 - Title: Hamas odovzdal 13 Izraelčanov a štyroch cudzincov Červenému krížu 02 - Modified: 2023-11-25 20:41:35 - Feat.: 1 - Title: Desaťtisíce Izraelčanov žiadali prepustenie všetkých rukojemníkov 03 - Modified: 2023-11-25 20:23:07 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda pri operácii na Západnom brehu Jordánu zabila dvoch Palestínčanov
01 - Modified: 2024-05-17 16:42:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda počas operácie v Pásme Gazy našla telá troch rukojemníkov 02 - Modified: 2024-05-17 12:27:10 - Feat.: - Title: Izrael útočil na oblasti na juhu Libanonu 03 - Modified: 2024-05-17 12:00:18 - Feat.: - Title: Gentská univerzita prerušila väzby s troma izraelskými inštitúciami 04 - Modified: 2024-05-17 11:23:05 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu, reagoval Izrael na obvinenia v Haagu 05 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 15:59