StoryEditor

Prekážalo mu, že uviazol v kolóne. Americký profesor v Paname zastrelil dvoch aktivistov

10.11.2023, 22:51

Páchateľom je Kenneth Darlington, senior, bývalý právnik a profesor s americkým aj panamským občianstvom. Denník Daily Mail informoval, že bol už v minulosti odsúdený.

Strelec, ktorý v Paname zavraždil dvoch demonštrantov, je bývalý právnik a profesor. Obete protestovali proti kanadskému kontraktu týkajúceho sa ťažby medi. Útočníka nahnevalo, že uviazol v zápche. Vystúpil z auta, vytiahol zbraň a vystrelil. Už v minulosti bol vrah súdený za nelegálne držanie zbrane.

Páchateľom je Kenneth Darlington, senior, bývalý právnik a profesor s americkým aj panamským občianstvom. Denník Daily Mail informoval, že bol už v minulosti odsúdený za nelegálne držanie strelnej zbrane.

Zablokovaná cesta

Darlington uviazol pri jazde autom v kolóne spôsobenej demonštrantami, ktorí zablokovali cestu vlastnými telami, drevom a pneumatikami.

Vystúpil z auta a v ruke držal zbraň. Začal odpratávať zábrany z cesty a dohadovať sa s protestujúcimi. Jeden z aktivistov zakričal: „Prečo nestrieľaš?“ Načo útočník vypálil smrteľné výstrely.

image

Proruského ukrajinského politika Carjova podľa ruských médií postrelili

Dvaja demonštranti boli zasiahnutí. Jeden zomrel na mieste a druhý bol prevezený do nemocnice, kde neskôr zomrel. Jednalo sa o dvoch učiteľov. Zábery nešťastnej udalosti sa rýchlo rozšírili po sociálnych sieťach.

Podľa Daily Mail útočníka následne zadržala polícia a po dvojhodinovom výsluchu bol vzatý do väzby.

Kontaminácia pitnej vody

Protesty sprevádzané cestnými blokádami v Paname vypukli po tom, čo parlament 20. októbra v skrátenom konaní predĺžil povolenie na ťažbu medi pre kanadskú spoločnosť First Quantum Minerals. Tá prevádzkuje v Paname najväčšiu medenú baňu v Strednej Amerike. Vďaka nemu je Panama 14. najväčším producentom tohto kovu.

Dohoda veľmi nahnevala klimatických aktivistov. Aj enviromentálni vedci sa obávajú, že ťažba môže kontaminovať pitnú vodu a poškodiť prírodu.

Každý deň protestov spôsobil podľa miestnych úradov stratu 80 miliónov dolárov.

Proti predĺženiu ťažby demonštrujú odbory a združenia domorodých obyvateľov. Tí poukazujú na negatívny dopad ťažby a žiadajú zrušenie uznesenia parlamentu.

Na školách sa nevyučuje

Aktívne sú v protestoch zapojené najmä učiteľské odbory. Kvôli tomu sa na panamských verejných školách od 23. októbra nevyučuje a učitelia hrozia, že sa do práce nevrátia, kým parlament svoje rozhodnutie o predĺžení ťažby nezruší.

Súkromné školy prešli väčšinou na dištančnú výučbu. Protesty majú vážny vplyv na cestovný ruch a prepravu tovaru. Podľa denníka El País sú hlavné mesto aj ďalšie časti krajiny protesty čiastočne ochromené.

V snahe situáciu upokojiť schválil parlament na začiatku novembra moratórium na predlžovanie ťažobných licencií. Netýka sa však povolenia pre FQM.

Predĺžením licencie pre FQM sa bude zaoberať aj najvyšší súd, na ktorý sa obrátila rada občanov, podľa ktorých rozhodnutie porušuje ústavu.

Panamská vláda vyzdvihuje v debate ekonomický prínos predĺženia ťažby. FQM by mala odviesť panamskému štátu 375 miliónov dolárov ročne, ťažba predstavuje štyri percentá panamského HDP. V bani pracuje viac ako 8000 ľudí a je naň nadviazaných ďalších 40-tisíc pracovných miest, píše AFP. V prípade zrušenia predĺženia by podľa agentúry Reuters navyše Paname hrozila zo strany FQM arbitráž.

01 - Modified: 2023-10-30 19:22:23 - Feat.: 1 - Title: Krvavý Halloween: Cez víkend sa v USA odohralo viacero strelieb, o život prišlo 11 ľudí 02 - Modified: 2023-10-27 13:06:07 - Feat.: 1 - Title: Proruského ukrajinského politika Carjova podľa ruských médií postrelili 03 - Modified: 2023-10-27 10:55:34 - Feat.: 1 - Title: Prestrelka medzi migrantmi na srbsko-maďarskej hranici si vyžiadala tri obete
01 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 02 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 03 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 05 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:56