Policajti prechádzali okolo oficiálnej rezidencie portugalského premiéra v paláci Sao Bento v Lisabone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Portugalskí prokurátori prehľadali vládne budovy, premiéra vyšetrujú kvôli korupcii

07.11.2023, 14:43
Autor:
ČTKČTK

Polícia zadržala päť ľudí, medzi ktorými je podľa agentúry EFE aj šéf kancelárie portugalského premiéra Vítor Escária.

Portugalský premiér António Costa bude vyšetrovaný v prípade možnej korupcie pri udeľovaní povolení pre ťažbu lítia a výrobu takzvaného zeleného vodíka. Oznámila to dnes portugalská generálna prokuratúra, ktorá už obvinila ministra infraštruktúry Joãa Galambu, píše portugalská tlač.

Polícia dnes prehľadala Costovu oficiálnu rezidenciu, niekoľko ministerstiev a zadržala niekoľko ľudí blízkych premiérovi.

Prokuratúra uviedla, že Costa bude vyšetrovaný, pretože údajne zasahoval do hodnotenia a povoľovania priemyselných projektov, ktoré podľa vyšetrovateľov sprevádzala korupcia. Vyšetrovanie bude kontrolovať Najvyšší súd.

Prokuratúra krátko pred tým oznámila obvinenia ministra infraštruktúry Galamby a niekoľkých ďalších ľudí. Tí sa podľa vyšetrovateľov dopustili korupcie či zneužitia svojho vplyvu. Podozriví sa podľa vyšetrovateľov zaštiťovali v mene premiéra a tvrdili, že môžu ovplyvniť schvaľovacie konanie.

Polícia zadržala päť ľudí, medzi ktorými je podľa agentúry EFE aj šéf Costovej kancelárie Vítor Escária. Medzi zadržanými je podľa tlače aj podnikateľ Diogo Lacerda Machado, ktorý sa na verejnosti chválil "výborným priateľstvom" so socialistickým premiérom Costom.

Podľa EFE polícia prehľadala aj kancelárie na ministerstvách životného prostredia a infraštruktúry. Zasahovala tiež na úrade vlády. "Potvrdzujeme, že sa uskutočnili prehliadky v kancelárii šéfa kabinetu (Vítora Escáriu)," uviedol úrad vlády.

Vo vyhlásení prokuratúra uviedla, že preveruje možnú korupciu v prípade udelenia povolenia pre dva bane, kde sa malo ťažiť lítium, a hodnotenie výstavby strediska pre výrobu vodíka z obnoviteľných zdrojov a výstavby datacentra v meste Sines.

Podľa agentúry Lusa premiéra Costu prijal na jeho žiadosť dnes dopoludnia prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Agentúra o ďalších podrobnostiach stretnutia neinformuje. Popoludní sa potom premiér vrátil do prezidentského paláca, aby znovu rokoval s hlavou štátu.

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 19:23:26 - Feat.: - Title: Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie 05 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:38