Obyvatelia talianskeho mesta Oste sú prevážaní na hasičskom člne po tom, čo boli zachránení po búrke Ciarán. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Taliansku a Portugalsku našli obete Ciaránu, k západu Francúzska mieri ďalšia búrka

04.11.2023, 18:15
Autor:
ČTKČTK

V severnom a strednom Taliansku pokračujú upratovacie práce po prechode búrky. V Toskánsku sú tisíce domácností bez elektriny, miestami sú obmedzené zásoby pitnej vody.

Búrkový systém Ciarán sa vzďaľuje od Európy, ale stále sa objavujú ďalšie obete a obyvatelia zasiahnutých oblastí sčítavajú škody. Pri Florencii dnes našli telo nezvestného muža, čo zdvihlo bilanciu obetí v Taliansku na sedem, uviedla agentúra ANSA.

VIDEO: Búrka Ciarán spôsobila ničivé škody v Spojenom kráľovstve a Francúzsku

Pri portugalských brehoch vo vraku lode, ktorá sa počas búrky prevrátila, našli telo ženy, štvrtej členky posádky, uviedla AFP. Vo Francúzsku je doteraz 260-tisíc domácností bez prúdu a na krajinu už mieri búrka Domingos, ktorá by ale podľa meteorológov mala byť o niečo slabšia ako Ciarán, píše denník Le Monde.

V severnom a strednom Taliansku pokračujú upratovacie práce po prechode búrky. V Toskánsku sú tisíce domácností bez elektriny, miestami sú obmedzené zásoby pitnej vody. Tam, kde voda opadla, zostáva bahno a v uliciach sa začína hromadiť zničený nábytok, píše DPA. V Campi Bisenzio pri Florencii ešte voda neopadla, ako je vidieť na záberoch civilnej obrany.

V Toskánsku podľa predbežných odhadov Ciarán spôsobil škody za približne 300 miliónov eur, uviedol dnes predseda regionálnej rady Toskánska Eugenio Giani.

image

Prudká búrka Ciarán má najmenej 17 obetí, ľudia umierali v Taliansku aj v Portugalsku

Meteorológovia zo služby ilmeteo.it očakávajú tento víkend v Toskánsku ďalšie prudké búrky s dažďom, čo by mohlo pôsobiť značné ťažkosti kvôli už nasiaknutej pôde. Dážď podľa predpovedí zasiahne aj severné oblasti Benátsko a Lombardie, píše ANSA.

Vo Francúzsku Ciarán najhoršie postihol Normandiu a Bretónsko na severozápade krajiny. Bez elektriny tam zostáva 260-tisíc domácností. Správca siete to považuje za veľký úspech, keďže sa podarilo opäť pripojiť takmer 80 percent poškodených. Vo štvrtok ráno bolo bez elektriny 1,2 milióna odberateľov.

Od dnešného večera začne druhý najvyšší stupeň výstrahy pred silnými poryvmi vetra nanovo platiť v 11 departementoch na západných pobrežiach Francúzska pri Atlantickom oceáne. K Francúzsku sa totiž blíži búrka Domingos, ktorá bola dnes ráno nad Írskom.

01 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa 02 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 03 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 04 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 05 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:40