Šabatový stôl pre viac ako 200 rukojemníkov uväznených v Gaze je pripravený s miestom pre každého z rukojemníkov v Kongens Nytorv v Kodani v Dánsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vo svete sa opäť demonštrovalo za mier v Pásme Gazy aj na podporu rukojemníkov unesených Hamasom

27.10.2023, 17:18
Autor:
ČTKČTK

Propalestínske demonštrácie sa dnes konali v mnohých arabských krajinách, napríklad v jemenskej metropole Saná či viacerých mestách v Jordánsku.

V Jordánsku, Libanone, Jemene, Indii či na Izraelom okupovanom Západnom brehu sa dnes opäť konali propalestínske manifestácie. Na zastavenie masívneho izraelského bombardovania palestínskeho Pásma Gazy, ktoré trvá už skoro tri týždne a ktoré je odvetou za útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, vyzvali napríklad tiež demonštranti v Londýne, ktorí prišli aj s deťmi pred ministerstvo zahraničia.

Naopak v Berlíne židovská komunita postavila dlhý stôl s taniermi pre dve stovky ľudí držaných Hamasom ako rukojemníkov. V Iraku vyzval vplyvný šiitský duchovný Muktada Sadr tamojšiu vládu a parlament, aby zatvorili americkú ambasádu kvôli podpore Spojených štátov Izraelu.

Okamžité prímerie

"Okamžité prímerie", "Zachráňte deti v Gaze" či "Slobodu pre Palestínu": takéto heslá napísali na kartónové dosky demonštranti v Londýne, ktorí ich priniesli k dverám britského ministerstva zahraničia spolu s mnohými plyšovými medviedkami. Na akciu prišli viaceré malé deti. Pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy zomrelo podľa miestnych palestínskych úradov ovládaných Hamásom už vyše 7000 ľudí, vrátane tritisíc detí.

Ostreľovanie Pásma Gazy, v ktorom žije vyše dva milióny ľudí na území menšom ako Praha, je odvetou za prekvapivý a bezprecedentný útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal na 1400 obetí, väčšinou civilistov, medzi ktorými boli tiež malé deti. Tiež Hamas odvtedy pokračuje v ostreľovaní izraelského územia.

image

Do Gazy cez priechod Rafáh vošlo podľa palestínskeho pohraničníka desať kamiónov s pomocou a lekársky tím

Propalestínske demonštrácie sa dnes konali v mnohých arabských krajinách, napríklad v jemenskej metropole Saná či viacerých mestách v Jordánsku. V metropole Ammánu prišlo na päťtisíc ľudí, ktorí volali tiež po zrušení mierovej zmluvy medzi Jordánskom a Izraelom z roku 1994.

Manifestovať solidaritu s Palestínčanmi vyšli aj ľudia na rade miest na Západnom brehu Jordánu, ktorý od roku 1967 okupuje Izrael.

Demonštrácie

Napríklad v Ramalláhu sa konalo veľké zhromaždenie a podľa reportérky televízie Al-Džazíra niektorí demonštranti volali aj heslá podporujúce brigády Kásam, teda vojenské krídlo Hamasu. Reportérka katarskej televízie k tomu uviedla, že Palestínčania na Západnom brehu majú strach kvôli zosilneným raziám izraelskej armády a tiež kvôli násilnostiam židovských osadníkov voči palestínskym obciam.

Izraelské ministerstvo národnej bezpečnosti, ktoré vedie krajne pravicový politik Itamar Ben Gvir presadzujúci rozširovanie židovských osád na Západnom brehu, v spolupráci s armádou začalo pred niekoľkými dňami rozdávať na Západnom brehu zbrane. Dávajú ich skupinám, ktoré vláda označila za civilnú ochranku, informoval tento týždeň server The Times of Israel.

Propalestínska demonštrácia sa dnes konala aj v indickej metropole, kde polícia niektorých účastníkov protestu zadržala. Už vo štvrtok sa uskutočnila v meste Kalikut v indickom štáte Kérala demonštrácia, na ktorú prišli desaťtisíce ľudí a ktorá bola podľa serveru The Times of India najväčším propalestínskym protestom v Indii od začiatku tejto vojny Izraela s Hamásom.

Solidarita s rukujemníkmi

V Iraku vyzval vplyvný šiitský duchovný Muktada Sadr tamojšiu vládu a parlament, aby zatvorili americkú ambasádu kvôli podpore, ktorá sa dostáva od Spojených štátov Izraela. Sadr vyzval Iračanov, aby zatiaľ zachovali pokoj a počkali na jeho inštrukcie, ak vláda nebude v tomto zmysle konať.

Iracká vláda má podporu aj miestnych proiránskych strán, ktoré majú úzke väzby na Teherán, zároveň sa však podľa agentúry AFP snaží udržiavať dobré vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré majú v Iraku na 2500 vojakov.

image

Gaza potrebuje podľa OSN "zmysluplnú a neprerušovanú" humanitárnu pomoc. Doteraz to boli len omrvinky, vraví

Naopak v Berlíne postavila židovská komunita dlhý stôl, ktorý slávnostne vyzdobila pre sobotňajší sviatok šabat. Organizátori podujatia k nemu dali 220 stoličiek. Zhruba toľko ľudí ozbrojenci z hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, uniesli pri útoku na Izrael zo 7. októbra. Presný počet unesených nie je známy a izraelská armáda ho stále aktualizuje.

Demonštrácie na podporu Palestínčanov a tiež manifestácie vyjadrujúce solidaritu s Izraelom kvôli brutálnemu útoku Hamasu sa konajú po celom svete už skoro tri týždne. Niektorí účastníci propalestínskych demonštrácií ale vyjadrujú podporu aj ozbrojeným akciám Hamasu či volajú protižidovské heslá.

Na proizraelských manifestáciách naopak mnohí plne schvaľujú právo Izraela na obranu, vrátane masívneho bombardovania oblasti s dvoma miliónmi civilistov, ktorí z toho územia nemôžu odísť. Pásmo Gazy je tiež pod izraelskou blokádou a doteraz sa tam podarilo dostať len veľmi malé množstvo humanitárnej pomoci.

01 - Modified: 2023-10-27 11:16:52 - Feat.: 0 - Title: Svet sleduje konflikty v Izraeli aj na Ukrajine. Aká pomoc ide do týchto oblastí? 02 - Modified: 2023-10-27 10:48:51 - Feat.: 1 - Title: Do Gazy cez priechod Rafáh vošlo podľa palestínskeho pohraničníka desať kamiónov s pomocou a lekársky tím 03 - Modified: 2023-10-27 06:35:07 - Feat.: 1 - Title: Izraelské jednotky podnikli niekoľkohodinový výpad do Pásma Gazy, útočili spolu s dronmi na Hamas
01 - Modified: 2024-05-16 09:59:34 - Feat.: - Title: USA dokončili inštaláciu móla pri Gaze, do regiónu sa má dostať ďalšia humanitárna pomoc 02 - Modified: 2024-05-15 12:20:49 - Feat.: - Title: Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie 03 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti 04 - Modified: 2024-05-14 09:01:53 - Feat.: - Title: Izraelské tanky údajne prenikli do zastavaných oblastí vo východnej časti Rafahu 05 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Osobná pomsta, za ktorú krvou platia civilisti. „Mŕtvy muž“ Sinvár odďaľuje prímerie, chce zahanbiť Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 12:25