StoryEditor

Streľba v USA: Muž na dvoch miestach zabil možno až 22 ľudí, pátrajú po ňom stovky policajtov

26.10.2023, 07:21
26.10.2023, 14:33
Autor:
ČTKČTK

Polícia vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa zamkli vo svojich domovoch a nevychádzali von. Na Facebooku tiež zverejnila fotografiu podozrivého.

Pri streľbe v americkom meste Lewiston v štáte Maine zahynulo podľa rôznych zdrojov 15 až 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Podozrivým je 40-ročný muž, po ktorom pátrajú stovky policajtov. O situácii je priebežne informovaný prezident Joe Biden.

Údaje o počte obetí sa rôznia, presnejšie informácie by mala poskytnúť polícia na tlačovej konferencii okolo 10: 30 miestneho času (16: 30 SELČ). 

Streľba bola hlásená v stredu večer miestneho času (SELČ) z bowlingu a reštaurácie v tomto meste s približne 36-tisíc obyvateľmi na severovýchode Spojených štátov.

Polícia vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa zamkli vo svojich domovoch a nevychádzali von. Na Facebooku tiež zverejnila fotografiu podozrivého, na ktorej je muž v modrých nohaviciach a hnedej mikine s niečím, čo vyzerá ako automatická alebo poloautomatická zbraň.

Pokyn nevychádzať dostali neskôr aj obyvatelia blízkych obcí a miest Lisbon, Auburn a Bowdoin. Zatvorené tam budú úrady a školy. Školy dnes nebudú v prevádzke ani v najväčšom meste štátu Maine Portlandu, uviedla školská správa na webe.

image

Streľba v USA. Útočník zabil v banke v Louisville päť ľudí, ďalších šesť je zranených

Našli biele SUV

Televízia NBC News pôvodne s odvolaním sa na lewistonskú políciu informovala o 22 mŕtvych, neskôr však počet obetí znížila na 15 až 20. Zranených bolo podľa NBC 50, pričom nie všetci boli postrelení. Niektorí z nich zrejme utrpeli zranenia v tlačenici. CNN stále uvádza najmenej 22 mŕtvych, agentúra AP tvrdí, že v Lewistone zomrelo najmenej 16 ľudí a počet obetí zrejme ešte stúpne.

Polícia uviedla, že pátra po Robertovi Cardovi, a upozornila, že ho treba považovať za ozbrojeného a nebezpečného. Agentúra AP napísala, že Card je armádou vycvičený inštruktor zaobchádzania so zbraňami, ktorý mal v poslednom čase psychické problémy. Toto leto strávil dva týždne v psychiatrickom zariadení. Údajne počul hlasy a vyhrážal sa útokom na vojenské výcvikové zariadenie v Saco v štáte Maine.

image

V USA sa strieľalo v supermarkete Walmart, o život prišlo desať ľudí

Polícia tiež uviedla, že našla biele SUV, v ktorom podľa nej Card jazdil z Lewistonu do 11 míľ vzdialeného mesta Lisbon. Aj v Lisbone bolo ľuďom povedané, aby nevychádzali zo svojich domovov, a úrady a školy v oboch mestách zostanú dnes zatvorené.

Z bowlingu vybiehali ľudia

Svedkovia v Lewistone opísali, že videli ľudí vybiehať z bowlingu. Nichoel Wyman Arelová uviedla, že v stredu večer sa spolu s dcérou vracali domov, keď pred bowlingom v Lewistone videli množstvo policajných áut a sanitiek. Všimla si aj muža, ktorý bol celý od krvi, ale nevedela povedať, či bol sám zranený. Povedala, že na mieste boli aj rodiny s deťmi. "To bolo asi najhoršie - vidieť odtiaľ vychádzať rodiny, ktoré si chceli len užiť pekný večer," povedala Arelová.

image

Streľba v Chicagu: Počas sprievodu ku Dňu nezávislosti zomrelo najmenej šesť ľudí

Útoky strelnou zbraňou sú v USA veľmi časté. Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive sa v krajine od začiatku tohto roka odohralo 564 masových strelieb. Štatistiky zahŕňajú prípady, keď pri streľbe utrpeli zranenia alebo zahynuli najmenej štyri osoby bez strelca.

Agentúra Reuters uviedla, že mŕtvych je takmer rovnaký počet, ktorý je v 1,4-miliónovom Maine bežne zavraždený za celý rok. Od roku 2012 sa podľa miestnej polície ročný počet vrážd v štáte pohybuje medzi 16 a 29.

01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 13:10:53 - Feat.: - Title: Fínskeho poslanca parlamentu zadržali pre streľbu. Bude to mať vážne následky, reaguje šéfka jeho strany 04 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 05 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:32