Logo spoločnosti Dupont. FOTO: Reuters
StoryEditor

Holandsko vyšetruje americkú firmu DuPont, mala dlhoročne znečisťovať životné prostredie večnými chemikáliami

19.10.2023, 13:30
Autor:
TASRTASR

Ide o kontamináciu kyselinou perfluóroktánovou pri výrobe predmetov dennej potreby, ako sú nepriľnavé panvice či nepremokavé oblečenie.

Holandské orgány vo štvrtok začali vyšetrovanie amerického gigantu DuPont a jeho dcérskej spoločnosti Chemours. V jej závode južne od Rotterdamu sa malo dlhoročne znečisťovať životné prostredie takzvanými "večnými chemikáliami". Informuje o tom agentúra AFP.

Žalobu v mene 2400 ľudí žijúcich v blízkosti závodu podala právnička Benedicte Ficqová. Vyšetrovanie považuje za "dôležitý krok" k tomu, aby boli osoby zodpovedné za znečistenie postavené pred súd, a tiež ako "varovanie" pre ostatné firmy.

image

Štúdia: Papierové slamky obsahujú večné chemikálie, môžu byť škodlivé

Ide o kontamináciu kyselinou perfluóroktánovou (PFOA) pri výrobe predmetov dennej potreby, ako sú nepriľnavé panvice či nepremokavé oblečenie. PFOA ako takzvaná večná chemikália sa veľmi pomaly rozkladá a je spájané s rakovinou, neplodnosťou a poškodeným životným prostredím.

"V rámci tohto vyšetrovania budeme tiež skúmať, či manažéri spoločnosti nie sú trestne zodpovední," uviedla prokuratúra. Vyšetrovanie bude "veľmi zložité z vecného aj právneho hľadiska" a potrvá najmenej rok. Ide o znečistenie do roku 2012.

Holandský investigatívny program Zembla v júni na základe amerických súdnych dokumentov uviedol, že manažéri Chemours celé desaťročia vedeli, že chemikálie z ich závodu znečisťujú mesto Dordrecht a okolie.

Hovorca spoločnosti Chemours povedal, že firma bude "plne spolupracovať" pri vyšetrovaní. "Považujeme za svoju úlohu vyrábať základné materiály zodpovedným spôsobom. Neustále sa snažíme zlepšovať náš výrobný proces, aby sme ešte viac znížili vplyv na životné prostredie," dodal hovorca.

image

Telo ako skládka toxického odpadu. Čím nás ničí znečistené prostredie

Tento prípad je najnovšou žalobou proti chemickým firmám, ktoré už celosvetovo vyplatili miliardy na urovnanie sťažností na škodlivé emisie pri svojej výrobe.

Americký konglomerát 3M v júni oznámil, že za urovnanie početných žalôb zaplatí 12,5 miliardy dolárov americkým verejným vodárenským spoločnostiam, ktoré ho obviňujú zo znečistenia vody.

01 - Modified: 2024-05-07 12:22:29 - Feat.: - Title: Holandská polícia ukončila propalestínsky protest na Amsterdamskej univerzite, zadržala vyše sto ľudí 02 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 03 - Modified: 2024-05-06 14:55:04 - Feat.: - Title: Študenti v Belgicku a Holandsku protestujú proti vojne v Gaze, začali okupáciu univerzít 04 - Modified: 2024-05-04 16:05:35 - Feat.: - Title: Pol milióna eur za 18 metrov štvorcových. V centre Amsterdamu je na predaj najdrahšie parkovisko v krajine 05 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 16:10