StoryEditor

Terorista v Bruseli zastrelil dvoch švédskych fanúšikov, po zásahu polície zomrel

17.10.2023, 08:54
17.10.2023, 10:20
Autor:
ČTKČTK

Atentátnik v pondelok večer v širšom centre Bruselu zastrelil dvoch občanov Švédska a ťažko zranil taxikára.

Po streľbe v centre Bruselu zomreli najmenej dvaja ľudia, jeden ďalší utrpel zranenie. Útočník, ktorý po nich strieľal na ulici, vykrikoval islamistické heslá dnes zomrel. Obeťami sú dvaja švédski futbaloví fanúšikovia. Belgická polícia v utorok ráno v štvrti Schaerbeek vážne postrelila človeka, podľa správ niektorých médií mohlo ísť o podozrivého, píše belgická stanica RTBF.

Útočníkovu totožnosť potvrdila v utorok ráno polícia. Muža policajti postrelili, o život následne bojoval v nemocnici. Podľa RTBF zraneniu nakoniec podľahol. V byte podozrivého, jeho okolia aj blízko miesta ranného zásahu sa našlo niekoľko zbraní. Prokuratúra potvrdila, že jedna zbraň sa podobá tej, ktorá bola použitá pri pondelkovom útoku.

Teroristický čin

Podľa premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorizmom a úrady zvýšili stupeň varovania.

Belgická prokuratúra v utorok ráno uviedla, že muž podozrivý z pondelňajšieho útoku v Bruseli je 45-ročný Tunisan, ktorý v Belgicku neúspešne žiadal o azyl. Pred činom muž zverejnil video, v ktorom sa hlási k Islamskému štátu, a po čine video s kritikou pálenia koránu, napísal Le Soir. 

Ozbrojenec si vybral svoje dve obete možno preto, že boli Švédi, povedal hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van Duyse. Pri útoku utrpel zranenie aj vodič taxíka. Hovorca dodal, že vyšetrovanie sa sústredí "na možný teroristický motív".

Zvýšený stupeň varovania

Vyšetrovania ujala federálna prokuratúra zaoberajúca sa teroristickými činmi, uviedla agentúra AFP. Belgicko zvýšilo stupeň varovania pred terorizmom, napísal web Sudinfo.be.

Mŕtvymi sú dvaja švédski futbaloví fanúšikovia, ktorí do Bruselu prišli na kvalifikačný zápas svojho tímu s Belgickom o postup na majstrovstvá Európy. Strelec podľa prokuratúry fanúšikov, ktorí nasadli do taxíka, cielene sledoval na motorke. Keď vystúpili v centre mesta, začal po nich strieľať z poloautomatickej pušky AR-15. Dvoch zabil, jedného zranil. V druhom videu, ktoré podozrivý zverejnil, uvádzal, že zabil troch Švédov.

image

Po futbalovom zápase streľba. Útok v Bruseli budú vyšetrovať ako teroristický čin

Polícia v noci na utorok prehľadala jeho posledné známe miesto pobytu. Namiesto dnešného ranného zásahu polície je neďaleko miesta bydliska podozrivého, píše Le Soir.

Belgická prokuratúra oznámila, že nič nenaznačuje, že by pondelkový útok súvisel s aktuálnou situáciou v Izraeli. Izraelské sily podnikajú nálety na Pásmo Gazy po rozsiahlom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael.

Predčasne ukončený futbalový zápas

Kvôli útoku bol predčasne ukončený večerný futbalový zápas Belgicka so Švédskom. Asi 35-tisíc fanúšikov potom muselo asi dve hodiny čakať na štadióne, kým im bolo dovolené odísť, informovala agentúra AP.

„Cítim sa frustrovaná, zmätená a vydesená. Myslím, že všetci boli celkom vydesení,“ popísala agentúre AP Caroline Lochsová, futbalová fanúšička z Antverp. Asi dve hodiny po tom, čo sa zápas prerušil, sa na veľkej obrazovke na štadióne objavila inštrukcie pre divákov, že môžu odísť.

image

Hamas je ako Islamský štát, povedal Netanjahu. Vždy budeme pri vás, sľúbil Blinken

V Bruseli teraz platí najvyšší stupeň varovania pred terorizmom, pre zvyšok krajiny potom druhý najvyšší.

„Práve som vyjadril úprimnú sústrasť švédskemu premiérovi po dnešnom večernom hrozivom útoku na švédskych občanov v Bruseli... Ako blízki partneri bojujeme proti terorizmu spoločne,“ uviedol v pondelok večer belgický premiér Alexander De Croo na sieti X.

Otrasy v Európe

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil útok za čin islamského terorizmu a podľa AFP hovoril o Európe čeliacej "otrasom". Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Stromer hovoril o hroznej správe a dodal, že Štokholm intenzívne zisťuje podrobnosti. Útok odsúdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Streľba sa podľa webu televízie RTBF ozvala okolo 19:15 nášho času pri námestí Sainctelette nachádzajúceho sa asi kilometer severne od historického centra belgickej metropoly.

Podľa švédskej televízie TV6 cez prestávku zápasu švédski futbalisti oznámili, že už do druhého polčasu nenastúpia, a belgický tím s tým súhlasil.

Švédska futbalová reprezentácia hrala s Belgickom na štadióne Heysel, asi päť kilometrov od miesta streľby. Zápas bol kvôli streľbe ukončený po prvom polčase za stavu 1:1.

01 - Modified: 2023-10-16 21:41:22 - Feat.: 1 - Title: Po futbalovom zápase streľba. Útok v Bruseli budú vyšetrovať ako teroristický čin 02 - Modified: 2023-10-10 12:55:09 - Feat.: 1 - Title: Švédsky policajný prezident upozornil na mimoriadny nárast násilia gangov 03 - Modified: 2023-10-09 05:19:25 - Feat.: 1 - Title: Masaker na hudobnom festivale, radikáli z Hamasu zabili vyše 250 ľudí
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:49