Zatýkanie Franka Jamesa, ktorý bol v októbri odsúdený na doživotie za streľbu v newyorskom metre. (13. apríla 2022) FOTO: AP/TASR
StoryEditor

Desaťnásobné doživotie za streľbu v metre. Muž chcel upozorniť na zlé zaobchádzanie s chudobnými

05.10.2023, 23:41
Autor:
ČTKČTK

Frank James bol súdený za terorizmus a tiež za nelegálne zaobchádzanie so strelnou zbraňou.

Doživotný trest dnes uložil súd v New Yorku mužovi, ktorý vlani v apríli odpálil v miestnom metre dymovnicu a začal strieľať do ľudí, z ktorých desať zranil. Frank James sa k činu na začiatku roka priznal a pred vynesením verdiktu uviedol, že chcel touto cestou upozorniť na zlé zaobchádzanie s chudobnými obyvateľmi mesta.

Podľa denníka The New York Times (NYT) dostal 64-ročný Afroameričan desaťnásobné doživotie, čo zodpovedá požiadavke prokurátorov za každého postreleného.

image

Polícia po rokoch obvinila podozrivého z vraždy slávneho rapera Tupaca. Šesťdesiatročný Davis je posledný žijúci podozrivý

James bol súdený za terorizmus a tiež za nelegálne zaobchádzanie so strelnou zbraňou. Obhajoba požadovala trest 18 rokov za mrežami s odvolaním sa okrem iného na údajné duševné problémy obvineného.

Podľa prokurátorov svoj útok muž starostlivo plánoval s cieľom "napáchať čo najväčšiu škodu". Keď potom 12. apríla 2022 nastúpil v rannej špičke do vozidla metra smerujúceho na Manhattan, použil dymovnicu a vypálil z pištole vyše tridsať guliek. Len "zázrakom" nikto neprišiel o život, píše NYT, popri desiatich postrelených utrpelo ďalších asi 20 ľudí iné zranenia.

James sa po útoku dal na útek prezlečený za údržbára metra a polícii unikal asi 30 hodín. Polícia vtedy oznámila, že k jeho nájdeniu pomohol tip od verejnosti, americké médiá však neskôr prišli so správou, že sa James prihlásil polícii sám.

Pred útokom muž zdieľal na internete niekoľko videí, v ktorých sa sťažoval na rasovú diskrimináciu v Spojených štátoch, na násilie a na svoje mentálne zdravie.

image

Po streľbe v Rotterdame sú najmenej traja mŕtvi. Motív útočníka polícia vyšetruje

V podobnom duchu sa vyjadril aj dnes, keď dostal možnosť na súde prehovoriť pred oznámením trestu. Svoje konanie označil za "zbabelé" a "nezmyselné násilie", tiež však povedal, že chcel útokom "osvetliť" to, ako sa New York a ďalšie mestá nestarajú o svojich chudobných.

V súdnej sieni prehovorila tiež jedna z obetí, ktorá bola predstavená iba iniciálami. Muž sa pri tom obrátil priamo na Jamesa a povedal: "Urobili ste niečo strašne zlé. Vaša matka by sa za vás hanbila. "

01 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 05 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:13