Horiace budovy na mieste ruského raketového útoku uprostred ruského útoku na Ukrajinu v Kryvyj Roh v Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruské raketové útoky na juhu Ukrajiny zabili policajta a troch civilistov, zranených je vyše päťdesiat ľudí

08.09.2023, 09:41
08.09.2023, 12:27
Autor:
ČTKČTK

Protiletecká obrana Ukrajiny v noci na dnes zneškodnila 16 z 20 dronov, ktoré Rusi znovu poslali nad Odeskú a Mykolajivskú oblasť.

Pri ruskom útoku na mesto Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny dnes zomrel jeden člen ochranky a ďalších viac ako päťdesiat ľudí utrpelo zranenia, informujú ukrajinské úrady. Minister vnútra Ihor Klymenko uviedol, že traja civilisti zomreli, keď ruská letecká bomba zasiahla obec v Chersonskej oblasti. Ruská armáda dnes skoré ráno podnikla raketové útoky tiež na ukrajinské mestá Záporožie a Sumy.

V meste Kryvyj Rih ruská raketa zničila administratívnu budovu polície v centre mesta. Polícia informovala, že pri útoku zomrel jeden člen ochranky a záchranári spod trosiek budovy vyslobodili troch policajtov. Zranenia utrpelo tiež ďalších šesť strážcov poriadku. Podľa aktuálnej bilancie si útok vyžiadal celkovo 52 zranených. Šéf vojenskej správy mesta Oleksandr Vilkul už skôr informoval, že 19 ľudí skončilo v nemocnici, niekoľko z nich je v ťažkom stave.

Vzniknutý požiar

Na mieste vznikol požiar, ktorý zasiahol plochu asi 200 metrov štvorcových. Poškodených bolo tiež sedem okolitých obytných domov, vrátane jedného výškového, a policajti zisťujú, v akom stave sú ich obyvatelia.

Dvaja muži a jedna žena zomreli pri ruskom nálete na dedinu Odradokamjanka v Chersonskej oblasti. Štyria ľudia utrpeli zranenia, uviedol Klymenko. Na miesto dorazili záchranári, dobrovoľníci a vyšetrovatelia, ktorí pomáhajú pri likvidácii následkov ostreľovania a zbierajú dôkazy o ďalšom ruskom vojnovom zločine, dodal minister vnútra.

image

Ruské útoky znížili kapacitu Kyjeva na vývoz o tretinu. Zničené obilie by uživilo podľa Britov milión ľudí

RBK Ukrajina na svojom telegramovom účte informuje, že v meste Sumy na severe krajiny ruská raketa poškodila viac ako 20 domov a osem áut. Jedna dvojpodlažná budova sa zrútila a pod jej troskami boli muž a žena. Obaja utrpeli zranenia.

Ukrajinská tajná služba SBU v meste Sumy zadržala ženu, ktorá vraj v noci na štvrtok navádzala ruské útoky na mesto. Ide o ruskú občianku, ktorá má povolenie na pobyt na Ukrajine a po začiatku ruskej invázie začala podľa vyšetrovateľov spolupracovať s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Údajne zhromažďovala informácie o objektoch v meste Sumy, v ktorých by sa mohli nachádzať ukrajinskí vojaci, a snažila sa vytvoriť miestnu špionážnu sieť. Hrozí jej doživotné väzenie.

Raketový útok

Záporožie podľa agentúry Unian zažilo tretí raketový útok za posledné tri dni. Zrejme balistické strely zasiahli civilné objekty a najmenej jeden človek utrpel zranenia, uviedol šéf správy Záporožskej oblasti Jurij Malaško. Tlaková vlna vyrazila okná v obytných domoch a školách. Záporožie leží neďaleko miest bojov medzi ukrajinskou armádou a ruskými inváznymi jednotkami.

Už piatykrát sa tento týždeň terčom ruských útokov vykonávaných s nasadením iránskych dronov Šáhed stala Odeská oblasť na juhozápade Ukrajiny. Podľa šéfa správy tohto regiónu Oleha Kipera bola zasiahnutá budova, ktorá sa nepoužíva na bývanie, podrobnosti však nie sú k dispozícii.

Agentúra Reuters pripomína, že Rusko v posledných týždňoch zosilnelo útokmi na infraštruktúru na Dunaji, ktorú Ukrajinci používajú na vývoz obilia. Moskva v júli nepredĺžila platnosť dohody o vývoze ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov cez bezpečné koridory v Čiernom mori. Dohodu, kľúčovú pre dodávky potravín najmä do chudobných krajín na Blízkom východe a v Afrike, vlani v lete sprostredkovala OSN spoločne s Tureckom.

Nad Odeskou oblasťou ukrajinská protiletecká obrana zostrelila 14 dronov Šáhed, nad susednou Mykolajivskou oblasťou dva, informovala dnes ráno ukrajinská armáda.

01 - Modified: 2023-09-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Bomby a jed v koňaku. Kyjev má eskadry smrti, likviduje Rusov aj kolaborantov 02 - Modified: 2023-09-07 19:21:27 - Feat.: 1 - Title: Musk sa podľa novej biografie vlani zľakol reakcie Rusov a vypol Starlink pri Kryme, Ukrajinci nemohli útočiť 03 - Modified: 2023-09-07 18:12:58 - Feat.: 1 - Title: Sunak telefonoval so Zelenským po západnej kritike postupu Kyjeva, ocenil pokrok ukrajinskej protiofenzívy
01 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 02 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 05 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 12:26