Hurikán Idalia na zloženej snímke z meteorologickej družice National Oceanic and Atmospheric Administration. FOTO: Reuters
StoryEditor

Silný hurikán Idalia udrel na Floridu a zaplavuje pobrežné oblasti

30.08.2023, 16:14
Autor:
ČTKČTK

Za najväčšiu hrozbu sú považované prívaly morskej vody, ktorá je silným vetrom hnaná do vnútrozemia a zaplavuje nízko položené miesta.

Západ amerického štátu Florida dnes zasiahol silný hurikán Idalia, ktorý ženie vodu z mora do nízko položených oblastí a spôsobuje rozsiahle výpadky prúdu. Obyvatelia najviac zasiahnutých oblastí dostali pokyn na evakuáciu, meteorológovia očakávajú "katastrofálne" dopady. Podľa agentúry AP sú niektoré domy pri mori už zatopené skoro až po strechu.

Stred búrky dorazil na pevninu krátko pred 08:00 miestneho času (14:00 SELČ), a to na severe Floridy v oblasti medzi mestami Tallahassee a Gainesville, oznámilo americké Národné stredisko pre hurikány NHC. Búrku pri údere na pevninu klasifikovalo ako hurikán tretej kategórie z piatich s odhadovanou maximálnou rýchlosťou vetra okolo 200 kilometrov za hodinu. Po príchode k pevnine zoslabla na hurikán druhej kategórie.

image

Hurikán Idalia rýchlo silnie a blíži sa k Floride. Vietor môže presiahnuť 200 kilometrov za hodinu

Nevychádzajte von

"Nezahrávajte sa s touto búrkou," uviedol ráno na tlačovej konferencii floridský guvernér Ron DeSantis. "Nevychádzajte uprostred tohto von," citovala ho spravodajská spoločnosť BBC. Úrady predtým vyhlásili aspoň čiastočnú evakuáciu v 30 zo 67 floridských okresov.

Idalia je podľa meteorológov najsilnejšou búrkou, aká od začiatku záznamov danú časť floridského pobrežia zasiahla. NHC varovala pred záplavami, silným vetrom a prudkým dažďom pozdĺž západného pobrežia Floridy. Za najväčšiu hrozbu sú považované prívaly morskej vody, ktorá je silným vetrom hnaná do vnútrozemia a zaplavuje nízko položené miesta.

AP uvádza, že voda na pobreží miestami siahala takmer po strechy domov a odnášala aj celé konštrukcie, zatiaľ čo víchor zničil značky a strechy. "Máme niekoľko spadnutých stromov, trosky v uliciach, nechoďte sem," uviedol hasičský zbor v Cedar Key, ktoré patrilo medzi najviac ohrozené lokality.

O niečo miernejšie záplavy zasiahli hustejšie osídlené pobrežie ďalej na juh až po mesto Tampa, kde bola prerušená prevádzka medzinárodného letiska. Podľa webu poweroutage.us bolo už pred príchodom hurikánu na pevninu na Floride vyše 100-tisíc odberných miest bez elektriny, podľa AP čoskoro nato súčet presiahol 200-tisíc.

image

Prekvapenie na Floride. Niekto vyhral v lotérii jackpot 1,58 miliardy dolárov

Čoraz častejší úkaz

Hurikán zanechá "dlhotrvajúce dopady na priľahlých komunitách", predpovedal dnes Christian Caban, ktorý vedie samosprávu okresu Leon zahŕňajúceho aj mesto Tallahassee. Nová pohroma Floridu zasahuje necelý rok po tom, ako na juhu štátu udrel ešte o niečo silnejší hurikán Ian, ktorý si vyžiadal desiatky obetí.

Silné hurikány tretieho, štvrtého a piateho stupňa sú podľa spravodajskej spoločnosti BBC čoraz častejším úkazom. Búrky čerpajú energiu z tepla v Atlantickom oceáne, čo je dôvod, prečo vedci varujú, že globálne otepľovanie hnané vypúšťaním skleníkových plynov do atmosféry bude zhoršovať ich intenzitu. Voda v Mexickom zálive sa tento rok za rekordných horúčav ohriala na nevídanú úroveň a Idalia v uplynulých dňoch pri postupe touto oblasťou rýchlo zosilnela.

Čaká sa, že teraz bude Idalia postupovať severovýchodným smerom, a v nasledujúcich hodinách môže priniesť záplavy a prudké dažde tiež do častí štátov Georgia a Južná Karolína.

01 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Zbraň menom Duda. Pomoc Ukrajine vyjednal u Trumpa on, chvália sa Poliaci 02 - Modified: 2024-04-29 19:45:38 - Feat.: - Title: Spojené štáty zvažujú sankcie voči jednej z elitných jednotiek izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 04:01