Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Portugalský prezident podpísal zákon o dekriminalizácii eutanázie

17.05.2023, 06:42
Autor:
TASRTASR

V rámci nového zákona budú mať povolené žiadať o pomoc pri zomieraní osoby nad 18 rokov.

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v utorok podpísal zákon o dekriminalizácii eutanázie pre ľudí trpiacich nevyliečiteľnými chorobami či veľkými bolesťami. Tento zákon po zdĺhavom legislatívnom procese minulý týždeň schválil portugalský parlament, informuje agentúra AFP.

Uzákonenie eutanázie bolo v tejto prevažne katolíckej krajine dlho príčinou rozporu a vyjadroval s ňou nesúhlas i samotný Rebelo de Sousa, ktorý je hlboko veriaci.

"Prezident republiky vydal nariadenie... v súlade so svojimi povinnosťami vyplývajúcimi z ústavy," uviedla vo vyhlásení portugalská prezidentská kancelária.

Konečná verzia zákona o eutanázii bola schválená v piatok. V 230-člennom parlamente za ňu hlasovalo 129 poslancov vrátane vládnucich socialistov. Parlament počas predchádzajúcich troch rokov legislatívu povoľujúcu eutanáziu schválil už štyrikrát. Tieto zákony však zakaždým z dôvodu nesúhlasu prezidenta poslali na posúdenie ústavnému súdu.

image

Portugalsko chce zakázať fajčenie pri školách, nemocniciach a športoviskách

Prezident predošlé návrhy vetoval s odvolaním sa na nejasné definície a neskôr povedal, že jazykové prostriedky použité na opis smrtiacich štádií chorôb sú sporné a vyžadujú si objasnenie.

"Ústava nariaďuje prezidentovi schváliť zákon, ktorý už bol vetovaný a následne opäť schválený Zhromaždením republiky. Podpíšem ho, samozrejme, je to moja ústavná povinnosť," uviedol Rebelo de Sousa.

V rámci nového zákona budú mať povolené žiadať o pomoc pri zomieraní osoby nad 18 rokov. Možnosť sa vzťahuje len na tých, ktorí trpia pretrvávajúcou a neznesiteľnou bolesťou a sú mentálne spôsobilí prijať takéto rozhodnutie. Zákon sa takisto bude vzťahovať len na Portugalcov a ľudí s trvalým pobytom v krajine, nie na cudzincov, ktorí by prišli do Portugalska s cieľom žiadať o eutanáziu.

Uzákonenie eutanázie by malo vstúpiť do platnosti na jeseň, píše AFP s odvolaním sa na portugalské médiá.

Eutanázia a asistovaná samovražda sú povolené len v niekoľkých krajinách vrátane štátov Beneluxu či Španielska, pripomína agentúra.

01 - Modified: 2024-04-25 19:23:26 - Feat.: - Title: Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie 02 - Modified: 2024-04-25 09:46:48 - Feat.: - Title: Bývalý fitness trenér Ján si eutanáziu rozmyslel na poslednú chvíľu a bojuje ďalej. S manželkou čakajú dieťa 03 - Modified: 2024-04-23 10:45:19 - Feat.: - Title: V Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu 04 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 05 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:18