Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva sa stretol s portugalským premiérom Antoniom Costom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brazílsky prezident Lula začal návštevu Portugalska. Západ pobúril výrokmi o Ukrajine a o podpore vojny

22.04.2023, 15:30
Autor:
ČTKČTK

Luiz Inácio Lula da Silva​ prišiel v piatok do Portugalska na návštevu, ktorá potrvá do 25. apríla. Predtým však Západ pobúril svojimi výrokmi o ruskej invázii na Ukrajinu.

Brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silva dnes v Lisabone prijal jeho portugalský náprotivok Marcelo Rebelo de Sousa, uviedla agentúra Reuters. Návšteva Luly, ktorý sa snaží zlepšiť zahraničné vzťahy a obraz svojej krajiny vo svete po ére krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, sa koná v tieni kontroverzie vyvolanej jeho nedávnymi výrokmi o vojne na Ukrajine.

Vyhlásil, že za ňou môže počínanie Moskvy aj Kyjeva a povedal tiež, že USA a Európska únia musia začať hovoriť o mieri namiesto toho, aby konflikt podporovali.

Kritika vyzbrojovania Ukrajiny

Lula prišiel v piatok do Portugalska na návštevu, ktorá potrvá do 25. apríla. Predtým však Západ pobúril svojimi výrokmi o ruskej invázii na Ukrajinu. "USA musí prestať podporovať vojnu a začať hovoriť o mieri. Európska únia musí začať hovoriť o mieri, "vyhlásil na návšteve Číny pred niekoľkými dňami.

Tieto slová boli ostro kritizované Washingtonom, ktorý ho obvinil, že "opakuje ruskú a čínsku propagandu". Brazílsky líder tiež zopakoval, že zodpovednosť za vojnu podľa neho nesú obe krajiny spoločne. Pod paľbu kritiky ale obrátil a odsúdil "porušenie územnej celistvosti Ukrajiny" zo strany Ruska.

image

V Čiernom mori je v bojovej pohotovosti 11 ruských lodí, aj 2 ponorky, oznámila Ukrajina

Dvaja brazílski predstavitelia agentúre Reuters oznámili, že Lula - ktorý chce chrániť neutralitu Brazílie - sa počas svojej návštevy v Portugalsku s najväčšou pravdepodobnosťou vyhne kritike úlohy Západu vo vojne.

Lulova návšteva "pokračuje v agende obnovenia diplomatických vzťahov Brazílie s jej hlavnými partnermi", uviedla vláda vo vyhlásení. Lulov predchodca Bolsonaro počas štyroch rokov svojho pôsobenia v úrade Portugalsko, s ktorým Brazíliu spája história aj jazyk, nenavštívil.

Nahnevaní Ukrajinci

Lula sa dnes zúčastnil na uvítacom ceremoniáli s vojenskými poctami pred lisabonským kláštorom Jerónimos, ktorého súčasťou bol aj spev štátnych hymien. Podporu prišla Lulovi vyjadriť rada ľudí v červenom oblečení, čo je farba jeho materskej Strany pracujúcich.

Dvaja priaznivci Ukrajiny, ktorí niesli vlajku a nápis, nesmeli stáť v blízkosti priestoru obradu, pretože im policajti oznámili, že nepožiadali o povolenie na protest. Ukrajinská komunita v Portugalsku, nahnevaná Lulovými výrokmi o vojne, usporiadala už v piatok demonštráciu pred brazílskym veľvyslanectvom.

image

Zelenskyj oznámil prípravu nových vojenských jednotiek, majú byť použité pri ofenzíve

Portugalsko, kde žije približne 300-tisíc Brazílčanov, a juhoamerické krajiny počas návštevy podpíšu rôzne dohody týkajúce sa technológií, energetickej transformácie, cestovného ruchu a kultúry.

Brazília uviedla, že Portugalsko by mohlo byť "dôležitým spojencom", ktorý by juhoamerickému bloku Mercosur (Argentína, Brazília, Paraguaj a Uruguaj) pomohol vyrokovať významnú dohodu o voľnom obchode s Európskou úniou. Tá bola pozastavená pre rôzne obavy o klímu.

Lula má tiež na programe rokovania s portugalským šéfom vlády Antóniem Costom alebo návštevu Porta. V stredu pricestuje do Španielska.

01 - Modified: 2023-04-20 21:50:25 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj vyzval Mexiko na podporu ukrajinskej predstavy o mieri. Zákonodarci agresiu odsúdili 02 - Modified: 2023-04-20 16:01:42 - Feat.: 1 - Title: Čudný ťah Číny: Po vyhlásení mierového plánu Ukrajina pre Peking neexistuje, Si nedvíha Zelenskému telefón 03 - Modified: 2023-04-19 08:33:24 - Feat.: 1 - Title: Ruský minister zahraničia rokoval vo Venezuele, teraz mieri na Kubu a do Nikaraguy
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:04