Britský minister obrany Ben Wallace (tretí sprava dole) pózuje s ukrajinskými vojakmi na britskej vojenskej základni Bovington Camp, kde trénujú obsluhu tankov Challenger 2. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Takú rozsiahlu vojenskú podporu Západu pre Ukrajinu čakal málokto, tvrdí analytik

23.02.2023, 08:22
Autor:
TASRTASR

Bezpečnostný analytik zo Spolkovej technickej vysokej školy v Zürichu si myslí, že za súčasných podmienok sa frontová línia s najväčšou pravdepodobnosťou do leta zásadne neposunie ani jedným smerom.

Rozsah vojenskej podpory západných krajín pre Ukrajinu po začiatku ruskej invázie mnohých prekvapil. Len málokto očakával, že členovia Severoatlantickej aliancie poskytnú Kyjevu i moderné tanky či výcvik pre ukrajinských vojakov. Povedal to Niklas Masuhr, bezpečnostný analytik zo Spolkovej technickej vysokej školy vo švajčiarskom Zürichu.

Rusko spustilo rozsiahly útok na susednú Ukrajinu vlani 24. februára. Ruský prezident Vladimir Putin to označil za "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorej cieľom mala byť "demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny".

Žiadne prelomové operácie

Ruské vojská obsadili krátko po začatí invázie veľkú časť Doneckej a Luhanskej oblasti na východe a časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V súčasnosti prebiehajú najväčšie boje na východe Ukrajiny v Luhanskej a Doneckej oblasti – ohniskom bojov je už niekoľko mesiacov mesto Bachmut v Doneckej oblasti.

image

Ukrajina vyzvala štáty, aby hlasovali za zachovanie jej územia a podporili rezolúciu, ktorá žiada mier

Masuhr si myslí, že za súčasných podmienok sa frontová línia s najväčšou pravdepodobnosťou do leta zásadne neposunie ani jedným smerom. Podľa jeho slov sa zdá, že Rusko ani Ukrajina momentálne nedokážu viesť prelomové vojenské operácie.

Pripomenul však, že ak by sa podmienky na bojisku zásadne zmenili, napríklad ak by jedna zo strán vyčerpala svoje zásoby munície, situácia by sa mohla rýchlo zmeniť.

Rozsiahla podpora

Západné krajiny poskytli Ukrajine od začiatku vojny rozsiahlu vojenskú podporu – dodali jej napríklad systémy protivzdušnej obrany či húfnice a prisľúbili aj moderné tanky i bojové vozidlá pechoty potrebné na spustenie protiofenzívy.

Masuhr uviedol, že západné tanky sú pre Ukrajinu dôležité, no zdôraznil najmä veľký význam bojových vozidiel pechoty Marder a Bradley, ktoré podľa neho Kyjev nevyhnutne potrebuje na prechod do protiofenzívy. Jedna obrnená brigáda však vývoj vojny nezmení, poznamenal.

image

Prezident Litvy vyzval Bidena na nasadenie ďalšej vojenskej techniky v Pobaltí. Hovoril aj o raketometoch

"Systémy protivzdušnej obrany a delostrelectvo (vrátane munície) pravdepodobne zostanú najdôležitejšie, keďže ide o minimálne požiadavky na obranu," uviedol analytik. Ukrajina sa podľa neho nemôže spoliehať na to, že Rusko vyčerpá svoje zásoby munície.            

Generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, nedávno povedal, že Rusko ani Ukrajina pravdepodobne nedosiahnu svoje ciele vojenskou cestou a očakáva preto, že rusko-ukrajinský konflikt sa skončí za rokovacím stolom.

Masuhr uviedol, že situácia na bojisku zásadne ovplyvňuje vyjednávacie pozície. Podľa jeho slov je teda otázne to, či budú mierové rokovania rovnocenné, alebo bude mať jedna zo strán výraznú výhodu.

01 - Modified: 2023-02-23 07:08:07 - Feat.: 1 - Title: Prezident Litvy vyzval Bidena na nasadenie ďalšej vojenskej techniky v Pobaltí. Hovoril aj o raketometoch 02 - Modified: 2023-02-23 06:38:01 - Feat.: 1 - Title: Sunak telefonoval so Zelenským o podpore Ukrajiny. V Mníchove vyzval spojencov na zrýchlenie pomoci 03 - Modified: 2023-02-23 06:08:38 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina vyzvala štáty, aby hlasovali za zachovanie jej územia a podporili rezolúciu, ktorá žiada mier 04 - Modified: 2023-02-22 21:29:13 - Feat.: 1 - Title: Británia je odhodlaná zabezpečiť obranu Ukrajiny, povedal Sunak Zelenskému
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:18