StoryEditor

Haiti po apokalypse: Pred nemocnicou ležia stovky mŕtvol

14.01.2010, 18:11
Autor:
TASRTASR
Stovky mŕtvych tiel ležia pred všeobecnou nemocnicou v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince. Nákladné autá naložené mŕtvolami neustále privážajú obete do tamojšej márnice.

Také sú následky utorkového zemetrasenia s magnitúdou 7,0 v karibskej krajine.

Podľa novinára tlačovej agentúry Reuters môže byť tiel pred nemocničnou márnicou 1000 a viac.

Haitský Červený kríž dnes uviedol, že mŕtvych môže byť 45.000-50.000, pričom ďalšie tri milióny osôb môžu byť zranené a bez domova.

Záchranári a núdzová pomoc dnes už prúdia na Haiti z celého sveta. Humanitárni pracovníci však majú obrovské problémy dostať sa k ľuďom uviaznutým pod troskami budov alebo nasýtiť hladných obyvateľov, ktorí mali šťastie a prežili. Informovala o tom dnes OSN prostredníctvom hovorkyne Elisabeth Byrsovej. Podľa nej je Haiti zasiahnuté zemetrasením logistickou "nočnou morou".

Svetový program výživy (WFP) dnes oznámil, že škody v prístave v Port-au-Prince zabraňujú lodiam dopraviť núdzové zásoby do zasiahnutého regiónu. Letisko v meste je otvorené, ale preťažujú ho desiatky príletov lietadiel s núdzovou pomocou a záchranármi.

Zúfalí obyvatelia Haiti, ktorí prežili, sa obávajú ďalších otrasov. Postávajú uprostred ciest a spomaľujú prepravu potravín a ďalšej životne dôležitej pomoci.

Iní zasa ticho blúdia ulicami hlavného mesta a zúfalo hľadajú vodu, potraviny a zdravotnícku pomoc. "Peniaze teraz nič neznamenajú, voda je devízou," povedal zahraničný humanitárny pracovník a dodal, že ide o horšiu katastrofu ako hurikán.

Niektorí ľudia drancovali poškodený supermarket vo štvrti Delmas hlavného mesta. Pokojne vynášali von elektroniku a balenia ryže.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že najmenej osem vážne poškodených nemocníc brzdí schopnosť lekárov ošetriť tisíce zranených.

Záchranári sa horúčkovito snažia vytiahnuť ľudí uviaznutých v sutinách a zranených. Dodávky aj nákladné autá menia na sanitky a dvere na nosidlá.

V Port-au-Prince už pristáli lietadlá z Číny, lietadlá z Francúzska, Španielska a USA doviezli pátračov, hektolitre vody, tony potravín, liekov i ďalších zásob - prišli z celého sveta oveľa skôr, ako krajiny sľúbili.

Vyloženie čínskeho lietadla trvalo šesť hodín, pretože letisko nemá potrebné zariadenia.

Pátracie a záchranné skupiny z Virgínie a Islandu pricestovali na Haiti v stredu. Niektoré skupiny - z Kuby a z organizácie Lekári bez hraníc - pôsobiace priamo v krajine pomáhali ošetrovať obete hneď po zemetrasení.

Na uliciach ležia telá, často zakryté bielou látkou. Niektorí ľudia ťahali prachom pokryté mŕtvoly po cestách a snažili sa s nimi dôjsť do nemocnice, kde by ich mohli nechať.

Ďalší sa pokúšali odniesť mŕtvych príbuzných do blízkych kopcov, aby ich narýchlo pochovali.

Napriek všetkému často chaotické Port-au-Prince je pozoruhodne pokojné. Novinári nepočujú žiadnu streľbu, hoci je nedostatok príslušníkov bezpečnostných zložiek.

01 - Modified: 2004-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf CIA Tenet podal demisiu
01 - Modified: 2024-05-03 12:30:07 - Feat.: - Title: Filipíny zasiahlo zemetrasenie, očakávajú škody a dotrasy 02 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf VšZP pre HN: Zvýšenie poplatkov je efektívnym riešením, platy našich lekárov treba na pár rokov zmraziť 03 - Modified: 2024-05-03 09:57:57 - Feat.: - Title: Pohotovosti sa možno budú rušiť v iných mestách. Zistite, či sa to týka aj vášho 04 - Modified: 2024-05-02 09:38:57 - Feat.: - Title: Štátne nemocnice dostanú na dofinancovanie desiatky miliónov eur. Rozhodla o tom vláda 05 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 01:52