StoryEditor

Čínsky múr ničí piesok

30.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Piesočné búrky na severozápade Číny narúšajú Veľký čínsky múr, ktorý tento rok zaradili medzi novodobých sedem divov sveta. Podľa miestnych odborníkov hrozí, že do 20 rokov niektoré časti múru úplne zmiznú.
Viac ako 5 000 kilometrov dlhý architektonický unikát ročne navštívi vyše desať miliónov turistov. V okrese Min-čchin v provincii Kan-su však "rapídne mizne" časť múru dlhá asi 60 kilometrov. "Tento úsek bol postavený skôr z blata ako z tehál a kameňa, preto je viac náchylný na eróziu," vysvetlil vedúci miestneho múzea Čou Šeng-žuej. Túto časť múru začali stavať čínski cisári z dynastie Čchin v roku 206 pred naším letopočtom proti útokom Mongolov. Stavba trvala štyristo rokov. Piesočné búrky však krehké bahno postupne obrúsili a odviali preč.
Za posledných 20 rokov zmizlo v okrese Min-čchin viac ako 40 kilometrov múru. Na mnohých miestach vietor stavbu znížil z pôvodných piatich metrov na dva metre a veľa štvorhranných strážnych veží sa stratilo úplne. Ohrozená vša podľa Čoua nie je len táto časť Veľkého čínskeho múru, ktorá v tejto oblasti viedla pozdĺž hodvábnej cesty. "K rovnakej erózii dochádza aj na iných miestach a situácia je tam oveľa horšia.
Podľa Čoua je na vine aj človek. Používanie umelých hnojív v poľnohospodárstve v Číne od 50. rokov minulého storočia znížilo množstvo podzemnej vody a zničilo lokálne životné prostredie. Kvôli tomu vzniká v na severozápade krajiny toľko piesočných búrok.
Veľký čínsky múr je od roku 1987 na zozname svetového kultúrneho dedictva UNESCO.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 08:49