StoryEditor

Texas a Ohio vrátili Clintonovú do hry

05.03.2008, 23:00
Kým republikáni majú už jasno v tom, že do novembrovej rozhodujúcej bitky o Biely dom pôjde vojnový veterán John McCain, u demokratov je to ako na hojdačke.

Hoci ešte pred pár dňami sa náskok kandidáta Baracka Obamu zdal byť neotrasiteľný, newyorská senátorka Hillary Clintonová zabojovala a v utorňajších primárkach v dôležitých štátoch Ohio, Texas a Rhode Island jednoznačne zvíťazila. Opäť sa tak dostala do tesného závesu za Obamu, od ktorého ju v tejto chvíli delí len pár desiatok delegátov.
Napriek vzájomným ostrým slovným útokom v televíznych debatách si bývalá prvá dáma dokonca vie predstaviť, že by si do Bieleho domu zobrala Obamu ako viceprezidenta. "Môže sa stať, že budeme na spoločnej kandidátke, ale, samozrejme, musíme rozhodnúť, kto bude na jej špici. Myslím si, že ľudia v Ohiu veľmi jasne povedali, že by som to mala byť ja," vyhlásila včera Clintonová v rannej šou televízie CBS.

Spolu v Bielom dome?
Politológovia upozorňujú, že hoci v televíznych debatách si obaja kandidáti pri vzájomnej kritike rozhodne nedávajú servítku pred ústa, tieto útoky netreba brať príliš vážne. "V Demokratickej strane sú ľudia, ktorí majú radi oboch kandidátov. Potom sú tu skupiny, ktoré majú radšej Clintonovú alebo Obamu. O nenávisti medzi týmito skupinami sa však nedá hovoriť, skôr o malých rozdieloch," povedal pre HN popredný americký politológ a profesor na prestížnej kalifornskej univerzite Berkeley Henry Brady. Tieto rozdiely podľa neho nerozdeľujú demokratov na dva tábory do takej miery, aby spolu nemohli v prípade úspechu v novembrových voľbách veľmi dobre spolupracovať.
Prioritou Demokratickej strany teraz bude zvoliť stratégiu, ktorá v novembri zabezpečí víťazstvo jej kandidáta nad republikánom Johnom McCainom. "Po utorkovej definitívne má teraz McCain viac času na prípravu, už ho nemôže ohroziť nikto z vlastných radov," vysvetlil pre HN analytik Pavol Demeš z German Marshall Fund. Podľa neho by demokratom mohlo pomôcť, keby Clintonová a Obama spojili svoje sily. "Takýto tandem by bol veľmi silný. Prezidentské voľby v Spojených štátoch sú však nevyspytateľné, dochádza v nich k veľkým zvratom," pripomína Demeš.

Zmeny v Amerike
Aby však demokratický kandidát mal dosť času na prípravu na novembrový súboj s McCainom, malo by jeho meno padnúť čím skôr. "Je zjavné, že Demokratická strana sa snaží, aby sa o víťazovi rozhodlo už pred augustovým zjazdom strany," hovorí Brady. Ten si momentálne len veľmi ťažko dokáže predstaviť, že by sa to rozseklo až v auguste. "Na druhej strane, ak sa pozrieme, aká je teraz situácia, zatiaľ nikto nemá k tomu tak blízko, aby už v najbližších primárkach získal potrebný počet delegátov na nomináciu," pripomína americký profesor.
Nech už však dopadnú primárky demokratov akokoľvek, Ameriku zrejme čaká v prípade ich víťazstva veľká zmena. "Buď bude prezidentkou po prvý raz žena, alebo po prvý raz Afroameričan. To môže znamenať veľké zmeny pre americkú verejnosť. Veď aj jedna z hlavných tém oboch demokratických kandidátov bola zmena," tvrdí Brady. A to je vo veľkom kontraste s víťazom republikánskych primárok Johnom McCainom. Tento vojnový veterán je známy svojimi konzervatívnymi postojmi. Navyše by sa v prípade zvolenia stal najstarším kandidátom, ktorý nastúpil do Bieleho domu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 18:02