StoryEditor

Z kláštora vyviedli zabarikádované rádové sestry

11.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Bývalé sestry rímskokatolíckeho rádu Congregatio Sororum Familae Betanensis museli nedobrovoľne opustiť kláštor v poľskom meste Kazimierz Dolny. Sestry kláštor okupovali dva roky, pretože neuznali novú predstavenú. Vatikán niekoľko desiatok žien z rádu vylúčil, ale ony odmietli kláštor opustiť. Exekútor vstúpil do kláštora po vylomení dverí a policajti postupne vyvádzali väčšinou mladé ženy z domu, kde sa zabarikádovali. V kláštore tiež bola matka s novorodeniatkom a bývalý františkán. "Je to precedens nielen v poľskom, ale aj európskom meradle," povedala hovorkyňa poľskej komory exekútorov Iwona Karpiuková-Suchecká. Bývalé sestry odmietli s kýmkoľvek hovoriť, nechceli sa podriadiť výroku Vatikánu ani súdu, ktorý rozhodol o vysťahovaní.
Konflikt začal pred troma rokmi, keď sa vtedajšia predstavená začala údajne riadiť súkromnými záujmami a tvrdila, že má zjavenie. Proti nej vystúpilo niekoľko sestier, ktoré poprosili o pomoc Vatikán. Ten sa prípadom začal zaoberať v roku 2005. Odvolal predstavenú a vymenoval novú. Rozhodnutiu sa odmietlo niekoľko desiatok žien podriadiť a uzavreli sa v objekte. Cirkev rozhodla o vylúčení sestier z rádu kvôli neposlušnosti.
Na niektoré bývalé sestry čakali včera ich rodičia. Iné previezli do centier duchovnej pomoci. Starať sa o ne budú nielen kňazi, ale aj psychológovia. Skupina sa mohla správať v kláštore podľa niektorých odborníkov ako sekta.
Rád vznikol v Poľsku v roku 1930. Sestry pomáhajú vo farnostiach duchovným. Rád uznal v roku pápež Pius XI., a neskôr v roku 1992 ho potvrdil aj pápež Ján Pavol II.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 14:12