StoryEditor

Nový ruský prezident bude vládnuť pod "ochranou" Putina

Schopný manažér a liberál, alebo Putinova figúrka. Prívlastky, ktorými priaznivci aj kritici označujú nového ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Keď ho 7. mája slávnostne uvedú do úradu šéfa Kremľa, stane sa vo svojich 42 rokoch vôbec najmladším vodcom na čele Ruska od čias cára Mikuláša II.
Nemusí sa však obávať, že by ho stihol rovnako nešťastný osud, ako posledného ruského imperátora, ktorého s celou rodinou v roku 1918 popravili boľševici. Medvedevovi sa nikto neodváži skriviť ani vlások, pretože nad ním drží ochrannú ruku doterajší prezident a najpopulárnejší politik v krajine Vladimir Putin. Ten si ho sám vybral ako svojho nástupcu a naďalej s ním bude konzultovať vývoj v Rusku z pozície šéfa vlády. Prečo si Putin vybral práve Medvedeva, nie je zatiaľ celkom jasné. "Je to najmä lojálnosť a maximálna dôvera, pretože sa roky poznajú. Na druhej strane tí, ktorí Medvedeva poznajú bližšie, hovoria, že je to mimoriadne ambiciózny človek a predpokladajú, že bude robiť samostatnú politiku," povedal pre HN expert na ruskú politickú scénu Alexander Duleba.

Z chudobných pomerov
Medvedev sa narodil v roku 1965 v Leningrade (dnešný Petrohrad). Obaja jeho rodičia boli univerzitní profesori. Otec Anatolij vyučoval fyziku na polytechnickom inštitúte, matka Júlia učila ruský jazyk a literatúru. Samotný Medvedev pri spomienkach na svoje detstvo niekoľkokrát pripomenul, že pochádza zo skromných pomerov a že vyrastal v byte s rozlohou 40 štvorcových metrov. Na štúdium na univerzite si dokonca privyrábal upratovaním ulíc.
Dmitrijovi rodičia sa snažili viesť svojho syna k vede, pre neho bolo však oveľa lákavejšie právo. Vyštudoval na leningradskej univerzite, kde neskôr pôsobil ako asistent a docent. Vyslúžil si povesť vynikajúceho právnika.

Osudové stretnutie s Putinom
Medvedevov život nabral na obrátkach po tom, ako začal pôsobiť na petrohradskej radnici. Práve tam sa zoznámil s Vladimirom Putinom, ktorý mal potom veľký vplyv na jeho ďalšiu kariéru.
Medvedev bol najskôr právnikom výboru pre zahraničné styky radnice, ktorému šéfoval práve Putin. V roku 1999 robil zástupcu šéfa úradu ruskej vlády. Po tom, čo sa Putin stal prezidentom, nastúpil Medvedev do jeho novej administratívy ako zástupca šéfa prezidentského úradu. V novembri 2003 vedenie silnej inštitúcie sám prevzal.
V prezidentských voľbách v roku 2000 viedol Putinovu kampaň. Ich priateľstvo sa čoraz viac rozvíjalo. V roku 2005 ho Putin za odmenu za jeho vernosť vymenoval za prvého podpredsedu ruskej vlády. Vo svojej funkcii sa zaoberal prevažne citlivými sociálnymi otázkami. Pracoval napríklad na vládnych demografických projektoch, čo je v Rusku kvôli prudkému poklesu počtu obyvateľov naozaj "háklivou" záležitosťou. Podpora pôrodnosti bola aj jedna z jeho hlavných tém v prezidentskej kampani.
Od roku 2000 je tiež šéfom ropného a plynárenského gigantu Gazprom, ktorý je najväčším producentom zemného plynu na svete. "V podstate všetky pozície, ktoré zastával, splnil nad očakávania veľmi dobre. Samozrejme aj s Putinovou podporou," uviedol Duleba. Podľa neho najviac si Medvedev u Putina "šplhol" tým, ako viedol Gazprom, pretože to je kľúčová firma pre ruskú ekonomiku aj politiku.

Medvedev u nás
Medvedev zavítal pred dva a pol rokom aj k nám. Presne 1. apríla 2005 navštívil ruský vicepremiér popradskú reštauráciu V4. Večeral tam s rodinou a jedným spolupracovníkom. Na Slovensku ho sprevádzala štvorčlenná ochranka. Medvedev sa po večeri zapísal do kroniky a po slovensky sa poďakoval za pohostinnosť, milé prijatie a chutné jedlo. Podľa obsluhy uprednostnil vzácny hosť slovenské červené vína. Ochutnal hovädzie steaky, štrúdľu s jablkami a šomloj halušky. Medvedev zapôsobil svojou charizmou a na záver sa prišiel personálu osobne poďakovať. Nezabudol ani na vysoké prepitné.
Nový ruský prezident je ženatý s manželkou Svetlanou od roku 1989, o sedem rokov neskôr sa im narodil syn Ilja.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 15:25