StoryEditor

Britov čaká hromadné očkovanie proti novej chrípke

13.07.2009, 00:00
Autor:
magmag

Británia sa rozhodla rázne zakročiť proti neustále sa zvyšujúcemu počtu nakazených vírusom prasacej chrípky. Novým vírusom sa nakazilo už niekoľko tisíc ľudí, úrady preto plánujú zaočkovať proti chorobe všetkých obyvateľov. Do konca tohto roka vakcínu podajú 20 miliónom Britov, zvyšok podstúpi preventívnu injekciu budúci rok. Informácia prišla po tom, čo úrady potvrdili, že muž, ktorý nemal žiadne príznaky, v piatok zomrel práve na prasaciu chrípku.

Podľa denníka Daily Telegraph by mala byť vakcína hotová počas tohto týždňa a v nasledujúcich týždňoch má doraziť do Veľkej Británie. Londýn objednal spolu 90 miliónov dávok. Toto množstvo stačí na zaočkovanie všetkých Britov. Praktickí lekári sa už teraz pripravujú na národnú kampaň, ktorá by mala byť najväčšia za takmer 50 rokov. Úrady pritom tvrdia, že neexistuje dôkaz o zmutovaní vírusu do nebezpečnejšieho druhu. Väčšina pacientov mala podľa nich iba mierne symptómy.

Práve Británia je najviac postihnutou krajinou v Európe. Vírusom A/H1N1 sa tam nakazilo už takmer 10-tisíc ľudí a 15 chorobe podľahlo. Údaje Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb hovoria o tom, že pandémia si vo svete vyžiadala takmer päťsto obetí a počet nakazených prekročil 110-tisíc ľudí. Na Slovensku už potvrdili viac ako dve desiatky nakazených. Všetci sa bez problémov vyliečili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 14:47