StoryEditor

Exkluzívny rozhovor: Chceme spoluprácu s Rusmi na radaroch

17.01.2008, 23:00
Plánovaná výstavba radarov v Poľsku a Česku minulý rok poškodila vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou. Diskusie o nej však pokračujú. "Napriek názorovým rozdielom sme schopní spolupracovať," povedal v rozhovore pre HN zástupca generálneho tajomníka NATO Claudio Bisogniero.

Spor okolo amerických radarov v strednej Európe vlani asi najviac poznačil vzťahy medzi Západom a Ruskom. Majú aj Slováci v tejto horúcej kauze čo povedať?
Samozrejme. Slovensko je riadnym účastníkom všetkých diskusií a projektov v rámci Severoatlantickej aliancie a Rady NATO - Rusko.

Existujú už konkrétne výsledky rozhovorov o možnej spolupráci aliancie s Ruskom na systéme, ktorý Moskva stále odmieta?
Pokračujeme v diskusii o angažovaní sa Ruska na raketovom systéme prostredníctvom Rady NATO - Rusko. V rámci tejto rady existuje počítačové cvičenie, ktoré prebieha v Nemecku. To je dobrý dôkaz toho, že bez ohľadu na skutočné rozdiely pohľadov, ktoré existujú medzi alianciou a Ruskom, sme schopní spolupracovať a urobiť pokrok. Spojené štáty pravidelne informujú Severoatlantickú alianciu a Radu NATO - Rusko o pokroku v dvojstranných rozhovoroch.

Má už aliancia jasnú predstavu o tom, akú úlohu chce zohrať pri budovaní systému v Poľsku a Česku?
V tejto chvíli sa to ešte nedá presne povedať. Je treba viac diskutovať, a to sa práve deje. V každom prípade však NATO zabezpečí, aby možný raketový obranný systém ochraňoval spojencov aliancie.

Sú už v tejto záležitosti známe nejaké rozhodnutia aliancie?
Žiadne konkrétne rozhodnutie o raketovom systéme ešte nepadlo, princíp nedeliteľnosti bezpečnosti aliancie však zostáva prvoradý.

Okrem radarov je jablkom sváru s Rusmi aj Kosovo. Čoraz viac sa hovorí o blížiacom sa vyhlásení nezávislosti Kosova a s tým súvisiacom riziku vypuknutia konfliktu. Ako sa jednotky KFOR pripravujú na možné vyhlásenie samostatnosti provincie?
Počas nasledujúcich týždňov a mesiacov budú sily KFOR pokračovať v zaisťovaní bezpečnosti v krajine. Sú pripravené rozhodným spôsobom odpovedať na akýkoľvek pokus použitia sily s cieľom znemožniť politický proces, a to bez ohľadu na to, odkiaľ takýto pokus príde.

Ste pripravení v prípade potreby ešte posilniť svoje sily v Kosove?
V decembri ministri zahraničných vecí NATO znovu potvrdili, že KFOR zostane v Kosove tak dlho, ako to bude potrebné na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Ministri sa zaviazali podporovať KFOR. Nikto by nemal pochybovať o tom, že KFOR urobí všetky potrebné opatrenia a nebude váhať siahnuť na rezervy, ak usúdi, že je to potrebné.

Očakávate aj zo slovenskej strany možné posilnenie našej misie?
Čo sa týka Slovenska, váš súčasný príspevok v rámci KFOR si vysoko vážime.

Okrem Kosova naši vojaci pôsobia aj v Afganistane. Aké úlohy by v rámci NATO mali plniť v tejto krajine?
Misia v Afganistane je prvoradou prioritou aliancie. Aj nedávno na stretnutí šéfov diplomacií NATO všetci spojenci znovu zdôraznili dlhodobý záväzok a odhodlanie zabezpečiť, aby táto misia, ktorej dali mandát Spojené národy, mala dostatok síl, zdrojov a potrebnú flexibilitu na zabezpečenie kontinuálneho úspechu misie.

Ako tu môže pomôcť Slovensko?
NATO a afganská vláda si cenia súčasný príspevok Slovenska do jednotiek ISAF, najmä čo sa týka vašej univerzálnej inžinierskej jednotky, operujúcej v južnej časti krajiny, ktorá to veľmi potrebuje. Vítame vaše rozhodnutie poslať ďalšie jednotky, ktoré budú slúžiť spolu s holandským kontingentom, samozrejme, ďalšie ponuky a vstupy môžu byť len na prospech ISAF.

Ďalšou krízovou krajinou v regióne je Irán. Zmenil sa nejako postoj aliancie k nemu po odhaleniach, že Teherán údajne nevyvíjal žiaden vojenský nukleárny program?
Ministri NATO prediskutovali tento problém a neexistuje žiadna zmena v pohľade aliancie na Irán.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:52