StoryEditor

Sarkozy vyšle do Afganistanu viac vojakov

28.08.2007, 07:52
Autor:
SITASITA

Francúzsko vyšle do Afganistanu viac vojakov, ktorí budú napomáhať pri výcviku afganskej armády, uviedol v pondelok vo svojom prejave o zahraničnej politike prezident Nicolas Sarkozy. Jeho rozhodnutie prišlo po niekoľkých mesiacoch špekulácií o záväzku Francúzska voči medzinárodným silám v Afganistane. Tlačový odbor ministerstva obrany potvrdil, že Francúzsko do konca roka vyšle do Afganistanu 150 ďalších vojakov v troch etapách. Vojaci sa budú podieľať na výcvikovom programe v rámci Medzinárodných bezpečnostných a asistenčných síl (ISAF) pod vedením NATO.
"Rozhodol som sa zvýšiť počet francúzskych vojakov vo výcvikových jednotkách afganskej armády, pretože je to predovšetkým ona (afganská armáda), kto musí bojovať a zvíťaziť vo vojne proti Talibanu," uviedol Sarkozy v úvode výročnej konferencie veľvyslancov akreditovaných v Paríži.
Na jar tohto roku sa objavili špekulácie, že Francúzsko plánuje úplne stiahnuť svojich vojakov z Afganistanu po tom, čo sa v decembri vrátilo domov 200 členov francúzskeho kontingentu. Sarkozy v rámci svojej predvolebnej kampane vyhlásil, že Francúzsko nemá dôvod dlhodobo zostávať v Afganistane.
Otázka stiahnutia vojakov sa stala naliehavou po tom, čo militanti z Talibanu v apríli uniesli piatich francúzskych humanitárnych pracovníkov s cieľom dosiahnuť, aby Francúzi z krajiny odišli. Rukojemníkov neskôr prepustili.
Sarkozy po nástupe na prezidentský post v júni uviedol, že Francúzsko sa zameria na výcvik afganských jednotiek. Vo svojom pondelňajšom prejave tiež povedal, že jeho krajina zvýši úsilie smerom k rekonštrukcii Afganistanu, a zároveň vyzval lídrov Pakistanu, aby viedli "dôraznejšiu politiku" voči Talibanu a v mene Francúzska im ponúkol pomoc.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 09:45