StoryEditor

Dianinu smrť rieši koroner

03.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Na londýnskom súde sa opäť rieši tragická smrť princeznej Diany spred desiatich rokov. Vyšetrujúci sudca včera začal pojednávanie o príčinách Dianinej smrti. Očakáva sa, že pojednávanie potrvá najmenej šesť mesiacov a bude stáť asi desať miliónov libier.

Na londýnskom súde sa opäť rieši tragická smrť princeznej Diany spred desiatich rokov. Vyšetrujúci sudca včera začal pojednávanie o príčinách Dianinej smrti. Očakáva sa, že pojednávanie potrvá najmenej šesť mesiacov a bude stáť asi desať miliónov libier, teda pol miliardy korún. Ide o ďalší pokus dopátrať sa pravdy zo strany rodiny egyptského miliardára Mohameda Al Fayeda. Jeho syn a Dianin milenec Dodi Al Fayed zahynul pri havárii spolu s princeznou a vodičom Henrim Paulom.
Očakáva sa, že súd nakoniec dospeje k záveru, ktorý už viackrát vyniesli predchádzajúce pojednávania -- princezná zahynula v dôsledku nešťastnej zhody okolností, a nie pre komplot.
Začatie pojednávania však bude veľmi závisieť aj od toho, či sa vyšetrujúcemu sudcovi, v Británii nazývanému koroner, podarí vybrať z 80 kandidátov 11 porotcov. Vyšetrovanie je v Británii povinné na určenie príčiny smrti každého človeka. Koroner však v tomto prípade nehľadá prípadných vinníkov. Môže určiť príčinu smrti alebo vyhlásiť "otvorený verdikt", čo znamená, že príčinu sa nepodarilo zistiť. Obvykle vyšetruje sám, ale v prípade Diany a Dodiho presadil Mohamed Al Fayed porotu.
Predchádzajúce vyšetrovania ukázali, že išlo o tragickú nehodu, za ktorú nesie hlavnú vinu šofér Paul. Auto išlo v osudný 31. august 1997 v parížskom tuneli Alma stokilometrovou rýchlosťou, teda dvakrát rýchlejšie, ako je maximálna povolená rýchlosť. Vodič mal navyše v krvi trojnásobok povoleného množstva alkoholu. Auto sa pred haváriou dostalo do ľahkej kolízie s neznámym bielym Fiatom Uno. Jeho vodiča sa doteraz nepodarilo nájsť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 14:10